Eterično ulje kopra. Način dobivanja destilacija vodenom parom plodova.
Kopar (Anethum graveolens L., Apiaceae) je začinska biljka čija je tradicionalna primjena vezana za probavni sustav. Esencijalno ulje primjenjuje se u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, a stari galenski pripravci ga koriste kao stomahik.
Esencijalno ulje posjeduje mukolitično, koleretično i kolagogono djelovanje pa se primjenjuje kod bronhitisa i "pušačkog kašlja", otežane probave i nedostatne produkcije žuči.
Destilacijom plodova vodenom parom, nastalo ulje sadrži 25-45% ketona karvona te monoterpene limonen (do 40%), a α-felandren je prisutan u ulju dobivenom iz cijele biljke (20-50%). Svoj miris duguje posebnom eteru koji se zove dill eter (epoksi-p-ment-1-en).
Sastav: ketoni (karvon), monoterpeni (limonen), alfa-felandren, dill eter
Djelovanje: mukolitik (olakšava iskašljavanje sluzi), koleretik; bronhitis akutni i kronični, otežana probava i smanjeno izlučivanje žuči
Uporaba: inhalacijski, oralno (uz prethodni savjet sa fitoaromaterapeutom)
Napomena: Ulje je vrlo jakog djelovanja, stoga se koristi u malim dozama. NE smije se koristiti kod trudnica i male djece. Oprez je potreban da se ne zamijeni sa indijskim koprom koji je nefrotoksičan i neurotoksičan. Ulje je jakog djelovanja pa je potreban razum u odabiru doze. Ne smije se koristiti kod trudnica i u male djece. Posebno paziti da ne dođe do opasne zabune s esencijalnim uljem inijskog kopra, Anethum sowa Roxb., Apiaceae. Ono sadrži preko 50% dill apiola koji je neurotoksičan i nefrotoksičan!
Veličina: 10 ml
- Registracija
- Eterično ulje
- Količina
- 10
- Jedinica mjere
- mililitar
Osnovan je 1991. godine od strane Dominique Baudouxa, poznatog farmaceuta i aromaterapeuta.