Alergija je najčešća bolest današnjice i upravo u proljeće stvara nam najviše problema.

Alergija nastaje kao interakcija nasljednih i čimbenika okoline, a zasniva se na pretjeranom odgovoru imunološkog sustava na uobičajene čimbenike okoliša. Izazivaju je alergeni.

Postoje:
* INHALACIONI ALERGENI (grinje, životinjske dlake, perje te pelud trava, stabala i korova).
* ALERGENI IZ HRANE (nutritivni)
* UBODI INSEKATA
* LIJEKOVI I CJEPIVA

Alergijsku osnovu bolesti provjeriti ćemo određivanjem ukupnog IgE protutijela, a rezultat kožnog testa upotpuniti nalazom specifičnih IgE protutijela na određeni alergen. Alergološko ispitivanje je kožno alergijsko testiranje u kojem se vrlo male količine standardiziranih otopina pročišćenih alergena apliciraju u ili na kožu te se promatra i mjeri lokalna reakcija na njoj.

METODE TESTIRANJA:
1. Intradermalno, aplikacijom alergena u kožu iglom.
2. Aplikacijom alergena grebanjem kože (scrach test).
3. Ubodnom metodom (prick test).
4. Kontaktom s kožom (epikutano testiranje).

Kožni testovi se upotrebljavaju za potvrdu dijagnostike atopijske bolesti i određivanje preosjetljivosti na niz različitih antigena. Takav način testiranja je vrlo prikladan za rutinski rad zbog jednostavnosti izvođenja i brzine dobivanja rezultata. Alergenski pripravci za intradermalni test su dijalizirani ekstrakti, otopljeni u puferiranoj fiziološkoj otopini uz dodatak stabilizatora. Alergenski pripravci za PRICK-test su dijalizirani ekstrakti otopljeni u otapalu, koje je mješavina 50% otopine glicerola u puferiranoj fiziološkoj otopini uz dodatak stabilizatora. Alergeni za epikutano testiranje dispergirani su u vazelinu i punjeni u plastične šprice od 5 ml, a upotrebljavaju se u dijagnostici kontaktnih alergija.
Rezultat kožnog testa je karakteristična reakcija – eritem i urtika. Srednje vrijednosti pozitivne reakcije imaju obično promjer urtike od 5-10 mm, a promjer eritema od 10-30 mm.

HIPOSENZIBILIZACIJA
-je specifična imunoterapija, kojom povisujemo prag tolerancije postupnim povećanjem terapijske doze alergenskog pripravka na koji je pacijent preosjetljiv. Hiposenzibilizacijom je moguće postići trajnije poboljšanje oboljenja, a u nekim slučajevima i potpuni nestanak simptoma alergijske bolesti.
Još nije poznat uzrok povoljnog učinka hiposenzibilizacije. Vjerojatno u toku liječenja dolazi do smanjenog stvaranja specifičnog IgE i povećanog stvaranja IgG, te specifično i nespecifično smanjene reaktivnosti ciljanih stanica.
Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu