Astma je bolest dišnog sustava kod koje je otežano disanje jer dolazi do spazma mišića bronhalnih putova. Tako nastali grčevi mišića u dišnom sustavu ometaju prolazak zraka u pluća i iz njih.

Broj osoba oboljelih od astme je sve veći, a taj se porast povezuje i sa sve većim onečišćenjem zraka koji udišemo, ali i okoliša u cjelini.

Astma može biti i alergijskog karaktera, odnosno može biti izazvana reakcijom preosjetljivosti našeg organizma. Preosjetljivost se može pojaviti na različite čestice iz okoline – prašinu, grinje, pelud, pa te, takozvane alergene, treba pokušati izbjeći kako bi se izbjegao i astmatični napad. Astma može često biti izazvana i alergijom na hranu pa je kao pomoć terapiji potrebna i promjena u načinu prehrane. Neki oblici astme se mogu javiti i kao reakcija na kemijske dodatke u prehrambenim proizvodima koji služe kao konzervansi, sredstva za bojenje i slično. Spojevi pod nazivom salicilati također vrlo često mogu stvoriti probleme u disanju, pa ih astmatičari trebaju izbjegavati. Salicilate možemo naći kao dodatak hrani, ali mogu biti i sastavni dio lijekova (najčešće lijekova protiv upale, bolova i povišene tjelesne temperature) pa osobe koje boluju od astme, kod odabira lijekova koji se mogu kupiti i bez liječničkog recepta, svakako trebaju obratiti pažnju na njihov sastav.

U organizmu oboljelih od astme često dolazi do nedostatka određenih vitamina i minerala pa njihov dodatak prehrani svakako može biti od pomoći. U organizmu astmatičara je često smanjena količina minerala magnezija. Dodatak ovog elementa svakodnevnoj prehrani, može ublažiti spazme u bronhima i na taj način pomoći u sprječavanju razvoja astmatičnog napada. Uzimanje ovog minerala u većim količinama od preporučenih može izazvati probavne tegobe, a osobe koje su na dijalizi smiju uzimati ovakve preparate samo u dogovoru s liječnikom. Vitamin C također može biti korisno pomoćno sredstvo u sprječavanju i ublažavanju astmatičnog napada jer ovaj vitamin djeluje tako da umanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova. Naime, vitamin C umanjuje djelovanje histamina, spoja koji je u organizmu odgovoran za simptome upalne i alergijske reakcije. Ovdje treba naglasiti da preparati u kojima je vitamin C prisutan u obliku soli – kao natrij ili kalcij askorbat, djeluju bolje od čistog vitamina C (askorbinske kiseline).
Organizmu osobe oboljele od astme su potrebne i veće količine vitamina BVitamin B12 ima zaštitnu ulogu jer sprječava osjetljivost na određene kemikalije koje mogu imati neželjene učinke.

Vitamin B6 također može biti u deficitu u organizmu astmatičara. Taj nedostatak se može pripisati samoj bolesti, ali i nekim lijekovima koji se koriste u njenom liječenju. Ispitivanja su pokazala da dodatak vitamina B6 može smanjiti intenzitet i učestalost astmatičnih napada.

Nadalje, vrlo su popularni i aparati koje nazivamo ionizatorima zraka. Smatra se da bi i njihova upotreba mogla biti od pomoći kod oboljelih od astme. Ispitivanja su pokazala da tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju, kao npr. pelud ili prašina, na sebi imaju pozitivan električni naboj. Stoga će negativni ioni u zraku, koje stvara ionizator, pomoći da se te čestice uklone i ne dospiju u dišne puteve.
Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu