ČIR ŽELUCA

Peptički ulkus (čir) je često stanje karakterizirano ozljedom u stjenici želuca ili dvanaesnika, mada se ozljede mogu javljati i u jednjaku ili crijevima. Čir na dvanaesniku nije toliko zloćudan kao čir na želucu, (koji se i teže liječi), međutim, jednom izliječeni čir na želucu daleko se rjeđe ponovno aktivira (recidivira) nego čir na dvanaesniku.

Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori). Nedavno je ustanovljeno da je ova bakterija uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa, i to 80% želučanih i preko 90% onih na dvanaestercu. Međutim ako ste zaraženi bakterijom H. pylori, ne znači da ćete sigurno imati i ulkus. Najvjerojatnije infekcija ovisi o osobinama oboljelog, vrsti H. pylori i ostalim još nepoznatim čimbenicima. Još uvijek se ne zna točan put prijenosa infekcije (hranom, vodom, direktnim kontaktom usta na usta kao npr. ljubljenjem, prljavim rukama itd.). H. pylori slabi zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaesnika što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje. Kiselina i bakterija nadražuju ovaj sloj stvarajući vrijed ili ulkus. H. pylori može opstati u želučanoj kiselini jer izlučuje enzime koji je neutraliziraju. Ovim mehanizmom bakterija probija svoj put do sigurnog područja, tj. do zaštitne sluznice koju dalje probija zahvaljujući svome spiralnom obliku.

SIMPTOMI

Najčešći simptom je bol koja je obično ravnomjerna i tupa. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod ulkusa dvanaesnika pojavljuje se 2-3 sata nakon jela. Može se javiti usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane. Ako je ulkus prisutan na želučanoj stjenci bol se obično pogoršava nakon uzimanja hrane. Ostali simptomi su: gubitak tjelesne težine, slabljenje apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopće ne pojavljivati. Ukoliko osjetite oštru, iznenadnu i perzistentnu bol u želucu, odmah se obratite liječniku. Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kave mogu biti znaci ozbiljnog problema, kao npr. perforacije želučane ili stjenke dvanaesnika. Krvarenje nastupa ako su kiselina ili ulkus oštetili krvnu žilu.

Krvarenje čira želuca nije često, ali može biti opasno, osobito kod starijih osoba. Iznenadno jako krvarenje može izazvati šok; manje jako krvarenje, ako traje neotkriveno nekoliko mjeseci, može izazvati anemiju. Čir može također (iako je ova opasnost gotovo neznatna) progristi (perforirati) stjenku želuca. Ako se čir želuca ne liječi, može doći do ozbiljnog gubitka težine, a slaba ishrana zbog manjka apetita izlaže tijelo opasnosti od infekcija. Učestala pojava čira želuca može izazvati (iako rijetko) i stenozu pilorusa. Moguća je i maligna promjena tj. razvoj raka želuca.

 

 

 

LIJEČENJE (samopomoć)

Čir želuca će se često potpuno zaliječiti, ako ostanete u krevetu oko dva tjedna, jedete često i malo, uzimate tablete antacida (koje možete nabaviti bez recepta) radi olakšanja bolova te ne pušite. Ako simptomi nisu tako jaki da bi zahtijevali ležanje u krevetu, trudite se u svakom slučaju da malo jedete, izbjegavajte alkohol, kofein (u kavi i čaju) i duhan, te se čim više odmarajte ili spavajte. Ako bolovi prestanu i više se ne javljaju, ne trebate se više zabrinjavati. Ako, međutim, potraju - iako ih privremeno ublaži antacidno sredstvo - nemojte se oslanjati na samopomoć, već se obratite liječniku.

Izgledi na izlječenje bez kirurškog zahvata su izvrsni, ako se s liječenjem počne rano, ako bolesnik uzima lijekove točno prema uputama liječnika, ako umjereno jede i pije, te ne puši. Kirurški zahvat - bez obzira na to da li se radi o perforaciji, krvarenju ili upornom čiru - nije opasan osim kod starijih osoba. U većini operiranih slučajeva izlječenje je potpuno i trajno.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu