Jetra je najveća žlijezda našeg tijela, po veličini je drugi organ odmah poslije kože, no iako o njoj ovisi naš život, o jetri razmišljamo tek kad se javi smetnjama, bolovima i grčevima. Jetra je teška oko 1300 do 1500 grama. Smješten je u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine neposredno ispod ošita, dio je probavnog sustava. Mekana je žlijezda, crveno-smeđe boje, ovalna oblika nalik na istinski složen proizvodni pogon koji neprestano radi- puna 24 sata, a o procesima koji se u jetri odvijaju doslovce ovisi naš život.

Jetra izlučuje žuč, regulira razinu većine najvažnijih tvari prisutnih u krvi, upravo je jetra zadužena za cijeli niz vitalnih funkcija ljudskog organizma. Jedna od brojnih važnih funkcija jetre jest sinteza bjelančevina, masnoća, ugljikohidrata i šećera, čije se razine u krvi održavaju stalnima upravo zahvaljujući vrlo sofisticiranom mehanizmu regulacije.

Jetra je pored ostalog zadužena i za sintezu faktora koagulacije krvi, pohranjuje i luči brojne bjelančevine, enzime, vitamine i aminokiseline neophodne za pravilan rad mozga, srca, bubrega i pluća, sudjeluje u održavanju ravnoteže elektrolita i vode u tijelu. Uz sve to, jetra je i važan čistač organizma, svakodnevno „obrađuje i prerađuje“ razne otpadne tvari, teške metale, kemikalije i druge otrove pripremajući ih za izlučivanje iz organizma.

Zašto obolijeva jetra

S nekim teškoćama jetre se rađamo, a najčešće je to malformacija jetre koja onemogućava normalan protok žući u novorođenčadi. Kako je jedna od važnih funkcija jetre čišćenje organizma od štetnih i otrovnih tvari, može se tijekom života dogoditi da dođe do njezina trovanja prekomjernom količinom toksičnih tvari iz okoliša ili hrane, ali i zbog konzumiranja prevelike količine alkohola.

Pored toga mogući su različiti akutni i upalni procesi na jetri, a najčešće su virusne upale jetre – hepatitisi uzrokovani virusima B i C koji poput ciroze mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre.

Žućkasta boja bjeloočnica i kože i tamna boja mokraće znakovi su koji upućuju na poremećaj funkcija jetre.

Prehrana

Pravilna, uravnotežena prehrana s malim udjelom masnoće, kolesterola i soli te odgovarajući unos ugljikohidrata i bjelančevina, uz unos određene količine tekućine važna su mjera prevencije ukupnog zdravlja, pa tako i jetre. U slučaju oslabljene i bolesne jetre posebno se preporučuje izbjegavati kozumiranje sirovih i nedovoljno kuhanih školjki i ribe koje mogu sadržavati toksične tvari i zaražene organizme, konzerviranu i industrijski pripremljenu hranu koja sadrži aditive, voće i povrće tretirano pesticidima te kofein i čokoladu.

 

Oprezno s lijekovima

Neke vrste lijekova mogu biti opasne za jetru, a štetno djelovanje mogu imati i neki biljni pripravci te vitamini i minerali koji se uzimaju kao dodaci prehrani, a posebno uzimaju li se u povećanim količinama i u neodgovarajućim kombinacijama.

Poseban oprez preporučuje se s lijekovima, i to s onima koji se uzimaju bez preporuke liječnika. Oprez je potreban jer svaki lijek prolazi kroz jetru, a za oštećenu jetru prerađivanje sastojaka lijeka može biti dodatno opterećenje.

Najveći neprijatelj – alkohol

Mjere prevencije i zaštite zdravlja jetre vrlo su jednostavne, to je pravilna i uravnotežena prehrana, unos dovoljne količine tekućine, izbjegavanje uzimanja lijekova na svoju ruku, redovni kontrolni pregledi, ali i izbjegavanje alkohola. Prekomjerno konzumiranje alkohola može itekako ugroziti zdravlje jetre, izazvati teška oštećenja, a u osoba s oboljelom jetrom može ubrzati pogoršanje bolesti. U slučaju već postojeće bolesti alkohol je najbolje potpuno izbjegavati, a svima se preporučuje reducirati njegovo konzumiranje, odnosno ograničiti konzumiranje alkohola na čašu vina ili piva uz ručak ili večeru.

Proizvodi za jetru

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu