Osjećate li da hrana dugo „stoji“ u želucu? Osjećate li mučninu, težinu u želucu i nadutost nakon obroka? Imate li osjećaj grča u želucu nakon obroka? Osjećate li bol u želucu?
Otežana probava zahvaća vrlo veliki broj ljudi i često se nekoliko simptoma javlja istovremeno. Nažalost, suvremena medicina još nije u potpunosti utvrdila organski uzrok ovih problema. Kad se javlja i bol u gornjem djelu probavnog sustava, takvo stanje naziva se dispepsijom. U većini slučajeva u podlozi ne postoji organska bolest ili infekcija, no u nekih osoba dispepsija može biti rezultat gastroezofagealnog refluksa (GERB-a), želučanog ulkusa ili u najgorem mogućem slučaju, karcinoma želuca. Dispepsiju uzrokuju različiti čimbenici poput nekih određenih lijekova ili pak stres te se liječenjem i osnovnim promjenama životnog stila većina osoba može osloboditi ovoga stanja. Oni koji najčešće pate od ovih tegoba su zapravo mlađe osobe među kojima je najviše radno aktivno stanovništvo koje karakterizira neredovita i često neadekvatna prehrana koja i uzrokuje ali i pogoršava simptome. Svakodnevni problemi ovog tipa značajno remete kvalitetu života svakog pojedinca i zahtijevaju rješavanje kako bi osoba normalno funkcionirala bez tegoba i bila rasterećena i produktivna u svojim aktivnostima.
Prije početka liječenja lijekovima, često je preporuka obratiti pažnju na stil života, promijeniti prehrambene navike i svakako uključiti redovitu tjelovježbu. Od pomoći svakako mogu biti i ljekovite biljke koje su dostupne u obliku čajeva, dodataka prehrani i biljnih lijekova. Vrlo često se koriste kombinacije biljaka koje djeluju sinergijski čime doprinose sveobuhvatnijem djelovanju na probleme s probavom.
Vjerojatno najpoznatije biljke koje se koriste kod probavnih tegoba su „gorke biljke“ koje svojim djelovanjem olakšavaju proces probave čime dovode do ublažavanja simptoma dispepsije. Jedan od poznatijih predstavnika u našim krajevima je gorki pelin koji potiče probavne procese te ublažava nadimanje i grčeve u trbuhu. Blaženi čkalj i srčanik, također su predstavnici gorkih biljaka koji imaju pozitivan učinak na motilitet crijeva i olakšanje probave.
Sladić olakšava probavne funkcije, a zahvaljujući svojim aktivnim sastavnicama smanjuje upalu te ublažava probavne simptome poput osjećaja pečenja i boli te djeluje gastroprotektivno kao i anđelika. Kamilica je biljka koja se tradicionalno koristi kao pomoć u smanjenju probavnih nelagoda. Njezini aktivni sastojci smanjuju upalu te blago djeluju na opuštanje glatkog mišićja probavnog sustava. Đumbir štiti želučanu stijenku te ujedno povećava gastričko pražnjenje čime olakšava osjećaj zadržavanja hrane nakon obroka. Kada je prisutan osjećaj mučnine đumbir može biti od pomoći s obzirom na to da aktivne tvari djeluju na smanjenje mučnine.
Matičnjak čiji miris podsjeća malo na miris limuna često se konzumira u obliku čaja. Njegovi aktivni sastojci smanjuju upalu te blagotvorno djeluju na opuštanje grčeva probavnog sustava.
Dobar primjer proizvoda sa sinergijskom kombinacijom ljekovitih biljaka su Gastritol patile, dodatak prehrani koji sadrži ekstrakte lista matičnjaka, prah korijena sladića te ekstrakte cvijeta prave kamilice i podanka đumbira koji sinergijski doprinose normalnoj funkciji probave, pomažu u smanjenju probavnih nelagoda te olakšavaju probavne funkcije. Gastritol pastile jednostavne su i praktične za primjenu zahvaljujući obliku pastila.