Najčešća pitanja o menopauzi

Kada nastupa menopauza?

Menopauza je prirodan dio starenja  i ima tri stadija.

Prvi je PERIMENOPAUZA, razdoblje prije menopauze. Jajnici postepeno gube svoju funkciju. Jajne stanice više se ne spuštaju, a lučenje estrogena i progesterona se smanjuje. Kao posljedica ciklusi postaju nepravilni, krvarenja izostaju, a mogu se javiti i između ciklusa. Perimenopauza višegodišnje je razdoblje (otprilike 4 do 5 godina, moguće i 10 godina) prije same menopauze. Počinje obično u 40.-ima. Nagli pad razine estrogena događa se godinu do dvije prije menopauze i tad se javljaju intenzivniji simptomi. Kada se žene žale na menopauzu, zapravo se radi o ovom razdoblju.

MENOPAUZA se događa onda kad mjesečna krvarenja izostanu u kontinuiranom periodu od 12 mjeseci. Reproduktivna sposobnost žene tada trajno prestaje. Jajnici prestaju proizvoditi jajne stanice i većinu estrogena. Razdoblje menopauze za većinu žena događa se između 45. i 55. godine. Najčešće iza pedesete.

POSTMENOPAUZA posljednje je razdoblje. Nastupa nakon što je prošla godina dana od posljednjeg menstrualnog krvarenja i traje do kraja života. Simptomi menopauze tada se značajno smanjuju, iako se kod nekih mogu povremeno javljati i godinama nakon. Postmenopauza razdoblje je u kojem se većina žena osjeća najbolje, no to je razdoblje kad najviše valja voditi računa o sebi budući da nosi brojne rizike za zdravlje. Osteoporoza, povećan rizik od fraktura, rizik od bolesti srca i krvnih žila, kognitivne poteškoće neke su od bolesti uvjetovanih smanjenom proizvodnjom estrogena.

Može li se u menopauzu ući ranije?

Da, stanje menopauze koje nastupa prije 40. godine naziva se preuranjena ili prijevremena menopauza. Do razvoja simptoma dolazi naglo i to nakon operativnih zahvata (odstranjivanje jajnika) ili kemoterapije. Ako se simptomi menopauze razviju između 40. i 45. godine, stanje se naziva rana menopauza. Uzroci koji dovode do rane menopauze često su nepoznati, a mogu biti genetski povezani. Pušenje također može imati utjecaj.

Kako prepoznati simptome ulaska u menopauzu?

·       Pojačan osjećaj umora i iscrpljenosti

·       Naleti vrućine (valunzi)

·       Noćno znojenje

·       Promjene raspoloženja

·       Učestale glavobolje i vrtoglavice

·       Smanjen libido

·       Suhoća rodnice

·       Učestalo mokrenje, noćno mokrenje ili nemogućnost zadržavanja mokraće

·       Promjene na koži (suha koža, smanjene elastičnosti, pojava dubokih bora, hiperpigmentacije)

·       Otpadanje kose

·       Usporen metabolizam

·       Otežano mršavljenje

·       Problemi s pamćenjem

·       Bolovi u zglobovima i mišićima

·       Slabljenje vida

Kako izgledaju naleti vrućine (valunzi)?

Za vrijeme valunga temperatura tijela raste. Obično kreće iz gornjeg dijela tijela, glave, i širi se prema dolje. Obrazi se mogu zacrveniti, dolazi do znojenja, srce može ubrzano raditi, može se javiti i vrtoglavica. Iako su neugodni, ovi naleti vrućine traju kratko. Nakon njih čest je osjećaj hladnoće i groznice. Valunzi se mogu dešavati i nekoliko put dnevno, a česti su noću.

Kako izbjeći i/ili ublažiti valunge?

Treba izbjegavati okidače poput začinjene hrane, kofeina ili alkohola. Pušenje također pogoršava stanje. Preporuka je izbjegavati usku odjeću, odijevati se slojevito, te koristiti lepeze ili ventilatore kako biste se rashladili.

Postoje li lijekovi za olakšanje simptoma menopauze?

Da, simptomi se najbolje kontroliraju hormonskom nadomjesnom terapijom. Liječnik propisuje najmanju djelotvornu dozu estrogena ili kombinacije estrogena i progesterona. Međutim, kao i kod svakog lijeka postoje nuspojave te određene kontraindikacije, odnosno stanja kod kojih primjena nije dozvoljena, na primjer karcinom dojke ili endometrija, duboke venske tromboze.

A prirodna rješenja?

Postoje mnogi izvori fitoestrogena koji djelovanjem postižu sličan učinak estrogenu. Među njima su crvena djetelina koja ima pozitivan učinak u smanjenju intenziteta i učestalosti naleta vrućine i noćnog znojenja. Uz to povoljno djelovanje pokazuje na kardiovaskularni sustav i osteoporozu.

Sjemenke lana sadrže alfa-linolensku kiselinu koja je pokazala djelovanje u prevenciji gubitka koštane mase.

Cimicifuga racemosa najčešće je korištena biljka kod liječenja simptoma menopauze. Smanjuje nalete vrućine, noćno znojenje i pozitivno utječe na promjene raspoloženja. Smanjuje suhoću vaginalne sluznice.

Soja ima slično djelovanje estrogenu.

Konopljika povećava razine progesterona, a smanjuje razine estrogena.

Kako očuvati zdravlje kostiju?

Smanjena proizvodanja estrogena ima utjecaj na količinu kalcija u kostima. Posljedično može dovesti do smanjenja gustoće kostiju i osteporoze. Savjetuje se prehrana namirnicama bogatim kalcijem (mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće), redovita tjelovježba s treningom snage, smanjiti unos alkohola i prekinuti pušenje. Na kraju svakako je preporuka koristiti dodatke prehrani namijenjene ovom razdoblju, kalcij, vitamin D, magnezij…

Kako očuvati zdravlje kostiju?

Tijekom menopauze koža trpi značajne promjene. Estrogen i progesteron imaju utjecaj na brojne karakteristike mladolike kože, koje se s njihovim smanjenjem gube. Ceramidi, hijaluronska kiselina i kolagenska vlakna koja se smanjuju čine bore i linije na koži vidljivijim i dubljima. Manje hijaluronske kiseline na kraju znači suha, gruba koža koja se peruta i svrbi. Tonus i gustoća kože također se smanjuju. Koža ubrzano stari i treba joj više vremena za cijeljenje. Sve zajedno čini ten sivim i bez sjaja, a koža lica postaje ovješena. Sada je pravo vrijeme za korištenje njege posebno formulirane za ovo razdoblje. Aktivni sastojci koji će djelovati na kolagen i čvrstoću, a usput bogato kožu nahraniti i hidratizirati  prvi su izbor. Nije cilj odmah posegnuti za najskupljim proizvodima i uvesti 12 koraka u rutinu njege svoje kože. Ono što je važno je prvo obnoviti barijernu funkciju kože  koja će potom omogućiti dobru hidrataciju.

Preporuka je uz njegu kože izvana, pružiti joj najkvalitetnije aktivne sastojke iznutra.

Intimno zdravlje?

Niske razine estrogena povezane su sa suhoćom rodnice. Osim što stvara neugodu i boli prilikom odnosa, podloga je za lakše širenje urogenitalnih infekcija. Svakako se preporučuje koristiti vaginalni lubrikant na bazi vode, te probiotici koji će vaginalnu floru vratiti u ravnotežu.

Kako dodatno olakšati razdoblje menopauze?

·       Dobro je držati se zdravog načina života.

·       Redovito vježbati, puno šetati, kretati se.

·       Svježe voće i povrće, izvori proteina te cjelovite žitarice trebale bi biti sastavni dio jelovnika svakog dana

·       Važno je piti puno vode i ograničiti unos soli, šećera i alkohola

·       Njegovati kožu izvana, ali i iznutra

·       Brinuti o sebi. Napokon je došlo vrijeme kad ste sami sebi na prvom mjestu. Iskoristite to maksimalno.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu