Što znači SPF?

SUN PROTECTION FACTOR - zaštitni faktor

Označava vrijeme za koliko dugo možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima u odnosu na provedeno vrijeme bez ikakve zaštite.

Što znači SPF 30?

Računica je sasvim jednostavna, ali je individualna i ne znači isto za svakoga. Vrijeme u kojem prilikom izlaganju suncu bez zaštite dolazi do oštećenja kože (opekline) ovisi o tipu kože, o dobu dana i o lokaciji na kojoj se nalazite. Ako je, na primjer, potrebno 10 minuta da koža izgori bez zaštite, faktor 30 omogućit će 30 puta dulji boravak na suncu (30 x 10 = 300 min, odnosno 5 sati). No, važno je napomenuti da SPF zaštita se odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja.

Znači li SPF 50 veću zaštitu od SPF 30?

Ne. Znači dulju zaštitu.

Koja je razlika između UVA i UVB zračenja?

UVA  zrake

·       A kao ageing, odnosno fotostarenje

·       95% spektra čine UVA zrake

·       Uzrokuju pojavu bora

·       Zračenje valne duljine 320-400 nm

·       Jednako jake cijele godine

·       Prolaze kroz staklo ili oblake, reflektiraju se u vodi i pijesku

·       Ne uzrokuju žarenje i nelagodu

·       Ali prodiru vrlo duboko u kožu i ostavljaju trenutne ili trajne posljedice (starenje, hiperpigmentacije, isušena koža i alergijske reakcije)

·       Uzrokuju supresiju imuniteta, oštećuju DNK i mogu potaknuti karcinogenezu

UVB zrake

·       B kao burn, bol, opekline i crvenilo

·       Valne duljine 280-320 nm

·       Odgovorne za tamnjenje kože i opekline

·       Ljeti su puno izraženije

·       Ne prodiru kroz oblake

Kako ću prepoznati UVA zaštitu na proizvodu?

Budući da se SPF odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, važno je potražiti proizvod koji pruža zaštitu i UVA zaštitu. Na ambalaži obično je naglašeno; zaštita od širokog spektra, UVA oznaka u krugu, PA+, PA++, PA+++, PA++++ (veći broj + označava veću UVA zaštitu).

Prema EU preporuci omjer zaštite od UVA i UVB trebao bi biti manji ili jednak 3. To znači ako je neki proizvod ima SPF 30 da bi njegova UVA zaštita trebala biti najmanje 10.

Koji filteri su bolji? Mineralni ili kemijski?

KEMIJSKI filteri nalaze se u formulacijama proizvoda laganijih tekstura, omogućuju lakše razmazivanje proizvoda i ne ostavljaju bijeli trag na koži. No, mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljive kože. Kemijski filteri apsorbiraju UV zrake i pretvaraju ih u toplinsku energiju. Proizvode s kemijskim filterima potrebno je nanijeti 15 minuta prije izlaska na sunce, jer je potrebno vrijeme da se upiju u kožu i razviju zaštitu. Nisu fotostabilni i potrebno ih je ponovno obilno nanositi za vrijeme dužeg izlaganja suncu. Primjeri kemijskih filtera.

UVA fileteri: avobenzon, benzofenon, antranilat

UVB filteri: aminobenzoat, salicilati

Širokospektralni filteri: bemotrizinol, bizoktrizol

MINERALNI filteri stvaraju fizičku barijeru na površini kože koja reflektira UV zračenja. Prvi su izbor zaštite kod male djece, alergija i vrlo osjetljive kože. Teže se razmazuju, često ostavljaju bijeli trag. Međutim razvojem i napredovanjem tehnologije u proizvodnji doskočilo se i ovom problemu. Filteri se inkapsuliraju u kapljice gela ili ulja i na taj način ravnomjernije nanose po površini kože, ne raspršuju vidljivu svjetlost pa nema ni bijelih tragova. Mineralni filteri mnogo će rjeđe  začepiti pore i izazvati iritacije. Dapače, cinkovoksid ima i protuupalna svojstva. Nije ih potrebno nanositi 15 minuta prije izlaska na sunce, upravo zato jer se ne upijaju u kožu i njihovo djelovanje nastupa odmah.

Primjeri mineralnih filtera su cinkoksid i titandioksid.          

Mnogi proizvođači filtere kombiniraju pružajući laganije i lako razmazive teksture sa zaštitom širokog spektra. Ovakvi proizvodi najčešće odgovaraju većem broju osoba.

Na kraju, obje vrste filtera imaju svoje prednosti i mane. Važno je odabrati proizvode prilagođene upravo Vašoj koži.

Koja količina proizvoda sa SPFom je dovoljna?

Količina kreme koju nanosimo je vrlo važna i potrebno je doista puno proizvoda da bi se osigurala zaštita koju proizvod obećava. Za lice preporuča se količina nanesene kreme duljine dva do tri prsta. Za tijelo dovoljna će biti količina proizvoda veličine loptice za golf da bi prekrila cijelo tijelo. Ne zaboravite često zapostavljena područja poput ušiju, zadnje strane vrata, stopala, osjetljiva područja poput usnica...

Zašto moram kremu nanositi svaka dva sata ponovo?

Jer se dio proizvoda skine s lica znojenjem ili ga obrišemo odjećom. Obavezno je nanošenje nakon fizičkih aktivnosti, znojenja, plivanja.

Hoće li koža potamnjeti ako koristim visoki SPF?

Da, ali sporije, ujednačeno i zdravije, a boja će biti dugotrajnija.

Mogu li koristiti kremu od prošle godine? Ostalo je dosta.

Obratite pažnju na rok trajanja. Kozmetički proizvodi obično imaju rok valjanosti otisnut na ambalaži u šiframa. Naši ljekarnici rado će Vam pomoći oko iščitavanja. Uz rok valjanosti na ambalaži stoji i vremenski period u kojem je potrebno potrošiti proizvod nakon otvaranja. Označen je simbolom; otvorena kutijica s brojem na sredini koji označava broj mjeseci. Korištenje proizvoda nakon isteka roka više nema jednaku garanciju sigurnosti i učinkovitosti zaštite.

Dodatan savjet?

Proizvod protresite prije korištenja. Valja znati da je krema s SPFom samo jedan oblik zaštite. Uz njega je važno nositi šešir, naočale te uvijek težiti boravku u sjeni. Na kraju dana nije dovoljno samo umivanje. Proizvodi sa SPFom se teže skidaju s kože. Valja uvesti metodu dvostrukog čišćenja lica. Prvo uljnim čistačem, micelarnom ili losionom, a potom gelom za pranje lica. Ne zaboravite na dodatnu hidrataciju!

PREPORUKE:

Masna koža sklona nepravilnostima

Zaštita od sunca za odrasle

Eucerin Sun Oil Control tinted gel krema za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+

116,96 kn
40

Preporučuju dermatolozi

Zaštita od sunca za odrasle

Avene Sun vrlo visoka zaštita Tonirana krema SPF 50+

117,35 kn
40

Preporučuju dermatolozi

Normalna do mješovita koža

Zaštita od sunca za odrasle

Bioderma Photoderm Aquafluide Tonirana SPF 50+

102,97 kn
40

Preporučuju dermatolozi

Suha osjetljiva koža

Zaštita od sunca za odrasle

Eucerin Sun Sensitive Protect krema za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+ 63842

110,26 kn
40

Preporučuju dermatolozi

Dječja koža

Kreme za sunčanje za djecu

Eucerin Sun Sensitive Protect Kids sprej za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+ 63853

134,25 kn
40

Preporučuju dermatolozi

Koža beba

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice slažete se s pravilima njihove uporabe. Neki kolačići su već instalirani. Uvjeti korištenja