SPF oznake prepoznajemo sa preparata za sunčanje, posljednjih nekoliko godina nalaze se i na proizvodima za svakodnevnu njegu lica, ali znamo li što one zapravo znače?

SPF (Sun Protection Factor) mjera je za vrijeme  potrebno da na nezaštićenoj koži dobijemo opekline od sunca u odnosu na vrijeme u kojem bi došlo do opeklina kada bismo nanijeli proizvode za zaštitu. Općenito označava mjeru UVB zaštite i postoji u ljestvici od 1 do 50.

Većina nas smatra da smo sa što većim SPF brojem i više zaštićeni, što je pogrešno. Veći SPF faktor znači samo nekoliko postotaka veća zaštićenost. SPF 15 filtrirat će 93% sunčevih zraka, dok će SPF 30 filtirati samo 4% više, dakle 97. Nažalost, ni jedan proizvod za zaštitu od sunca ne pruža 100%tnu zaštitu.

 

Oznaka SPF 15 označava da ako nezaštićena koža pocrveni na suncu nakon 5 minuta, s faktorom 15 (naravno, pod uvjetom da smo ga pravilno i u dovoljnoj količini nanijeli) možemo biti na suncu 15x5 odnosno 75 minuta, a da ne “izgorimo”.

 

Zračenja UVB zraka potiče tamnjenje kože, ali i stvaranje opeklina, dok UVA zrake prodiru još dublje u kožu i odgovorne su, zbog nastanka slobodnih radikala, za ubrzano starenje kože, stvaranje alergija na sunce i poremećaja pigmentacije. Dugoročno gledano, i UVA i UVB zrake mogu stvoriti oštećenja staničnog DNK, te izazvati razvoj raka kože.

SPF blokira UVB ultraljubičaste zrake, ali ne i UVA koje su odgovorne za oštećenja u dubljim slojevima naše kože. Zaštita od UVA zraka deklarirana je na pakiranju PPD (Persistent Pigment Darkening) oznakom ili UVA u krugu

 

Vrlo je bitna i količina kreme koju smo nanijeli. Dermatolozi preporučaju 2mg proizvoda po cm2 našeg tijela, što je zapravo puno proizvoda. Priznajemo, zbog nestrpljivosti, nanosimo samo tanak sloj što automatski smanjuje zaštitni faktor od onog na pakiranju. Veličina ping-pong loptice trebala bi biti dovoljna da  se prekrije cijelo tijelo u debljem sloju, a za lice dovoljno je količina veličine kovanice pedeset lipa. Važno je i nanijeti proizvod najmanje 30 minuta prije izlaska na sunce kako bi ga naša koža potpuno upila. Isto tako potrebno je ponovno nanositi proizvod, pogotovo nakon kupanja ili brisanja ručnikom. Proizvodi otporni na vodu djeluju u vodi oko 40 minuta te se također moraju nanijeti ponovo barem svaka dva sata.

 
Oblačno vrijeme neće nas zaštiti od prodiranja UV zraka. Čak do 80% zraka prolazi kroz oblake. Samo vrlo oblačno vrijeme malo će smanjiti zračenje, stoga je važno zaštiti kožu čak i ako direktno ne vidimo jako sunce. Zaštititi se moramo i kod dužih vožnji automobilom. Iako se ne čini tako, ali stakla nam ne pružaju zaštitu. Ne smijemo zanemariti ni refleksiju sunca od površine vode, snijega, betona ili trave. Posebno oprezni trebamo biti s našim očima. Područje oko očiju vrlo je često mjesto nastanka melanoma. Sunčane naočale sa svjetlijim staklima jednako su učinkovite kao one s tamnijim. Naočale sa zaštitom bit će označene oznakom CE na unutarnjoj strani krilaca.

 http://www.mojaljekarna.hr/26-suncanje

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu