Volite li svoje srce?

Pridržavanjem samo nekoliko jednostavnih koraka, poboljšat ćete kvalitetu življenja i znatno smanjiti rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.

1. Normalizirajte tjelesnu masu.
Jeste li znali da ukoliko smanjite tjelesnu težinu za samo jedan kilogram, smanjujete i krvni tlak za 2 mmHg?

2. Krećite se više.
Svakodnevna tjelovježba ne samo da će vam pomoći pri smanjenju tjelesne mase, već ćete se radi hormona sreće koji se luče tijekom vježbanja odmah osjećati bolje. Fizička aktivnost ne odnosi ne nužno na vježbanje. Dovoljno će biti i češće korištenje stepenica, vožnja biciklom, igra s djecom na otvorenom pa i obavljanje kućanskih poslova.

3. Prilagodite plan prehrane.
Smanjite unos kuhinjske soli na manje od 6 g soli dnevno. Povećajte unos povrća i voća.
Nije nužno da prestanete potpuno jesti hranu koju volite. Dovoljno je da smanjite porcije.

4. Smanjite konzumaciju alkohola.
Iako su umjerene količine crnog vina dobre za zdravlje, smanjite unos alkohola na manje od 30g dnevno.

5. Prestanite pušiti.
Već 15 godina nakon prestanka pušenja bit ćete na istoj razini rizika od srčanog infarkta kao i nepušač.

6. Smanjite stres.
Da, moguće je! Potrebno je samo se opustiti bilo meditacijom, vježbanjem, slušanjem omiljene glazbe, tijekom ugodne masaže ili jednostavno druženjem s prijateljima.
I što je još važnije, naspavajte se!

7. Spoznajte svoje vrijednosti.
Izmjerite krvni tlak, razinu kolesterola i glukoze u krvi, izmjerite opseg struka i izračunajte indeks tjelesne mase. Visoki rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti predstavljaju vrijednosti indeksa tjelesne mase veći od 25 kg/m2, te opseg struka kod muškaraca veći od 102 cm i kod žena veći od 88cm. Redovito provjeravajte ove parametre kako bi na vrijeme mogli spriječiti nastanak bolesti.


Pravilno mjerenje krvnog tlaka!

Krvni tlak možete izmjeriti i sami kod kuće pomoću digitalnih tlakomjera.
Mjerenje je potrebno obavljati redovito, uvijek u isto vrijeme u jutro ili navečer, te uvijek na istoj ruci. Prije mjerenja važno je sjesti i nekoliko se minuta opustiti. Mjesto na kojem mjerimo tlak, bilo da je to ručni zglob ili žila na nadlaktici, treba držati u visini srca. Prije nego što ponovite mjerenje, pričekajte 5-10 minuta. Zabilježite obje vrijednosti.
Puls je također važno redovito mjeriti. Većina digitalnih tlakomjera ima i tu funkciju, ali puls možete izmjeriti sami tako da kažiprst i srednji prst držite na unutarnjoj strani ručnog zgloba, brojite otkucaje 15 sekundi i taj broj pomnožite sa 4.




Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu