Svaka majka se drugačije priprema za porod. Neke vole šetati po prirodi i uživati u cvrkutu ptica i mirisu šume. Neke će radije odmarati uz omiljene TV serije, smijući se naglas. Neke u naletu radnog elana odluče pospremiti cijelu kuću, obojati zidove bebine sobe i postaviti svježe opeglane zavjese na sve prozore kuće.

Neke čim saznaju da su trudne spreme torbu za rodilište i pripreme sve što im treba za dolazak bebe kući, neke to ostave za zadnje tromjesečje ili mjesec, a neke na putu do rodilišta diktiraju tati što sve treba kupiti i donijeti u rađaonu u zadnji čas.

U koji god tip majke spadate – potpuno ste u pravu. Pripremit ćete se i opremiti na vrijeme, a mi ćemo pomoći s par savjeta.

 

Kada treba pripremiti torbu za rodilište?

Većina trudnica torbu sprema mjesec dana prije termina i drži je u hodniku ili autu – neka se nađe. Mame preporučuju spakirati 3 torbe: jednu manju koju ćete nositi u rađaonu i u kojoj ćete odvojiti stvari potrebne na porodu i one koje ćete trebati na prvom tuširanju, veću za onih par dana koje ćete provesti u bolnici nakon poroda i jednu za izlazak iz bolnice koju nećete nositi sa sobom, već će je partner ponijeti kada dolazi po vas i bebu.

 

Što treba spakirati u torbu za rodilište?

Svakako provjerite pravila rodilišta u koje idete jer se rodilišta u Hrvatskoj razlikuju po tome što smijete unijeti u rađaonu i što vam od opreme osigurava bolnica. Ako nosite svoju spavaćicu u kojoj ćete roditi, neka bude široka i udobna. Računajte da će se ona jako uprljati tijekom poroda tako da uzmite neku koje vam nije šteta – ponekad ju je jednostavnije baciti nego oprati. Nakon poroda, poslije prvog tuširanja, se presvucite u drugu spavaćicu koja će imati kopčanje na prsima kako bi olakšala dojenje.
Porod nekada može trajati duže nego ste očekivali pa je dobro ponijeti sa sobom bočicu vode i bombone s grožđanim šećerom za grickanje. Dobro će doći i balzam kojim ćete osvježiti suhe usne te gumica ili rajf s kojima ćete skupiti kosu da vam ne smeta na licu. Kod dužih poroda svakako će vam dobro doći termalna voda u spreju za osvježenje.

Ako će i tata ili druga osoba u pratnji biti prisutna na porodu, provjerite treba li u vaše rodilište donijeti potvrdu o završenom trudničkom tečaju te jednokratnu odjeću i kapu.

Ukoliko ste se odlučili za pohranjivanje matičnih stanica iz pupkovine, provjerite što sve trebate ponijeti na porod.

Stvari za rodilište odvojite u dvije vrećice – jednu koju ćete ponijeti u rađaonu, i jednu koju ćete imati za prvo tuširanje nakon poroda.

Prije odlaska u rodilište skinite sa sebe nakit da ne bi o njemu morale brinuti u bolnici i da ne smeta prilikom poroda te uklonite lak s noktiju.

 

Vrećica za rađaonu:

 

Za prvo tuširanje:

 

Možda vam zatreba

  • Fotoaparat, mp3 player
  • Potvrda za partnera o pohađanju trudničkog tečaja – obavezno za neke bolnice
  • Zaštitna odjeća za osobu u pratnji
  • Kovčeg za pohranu matičnih stanica iz pupkovine

 

Boravak u bolnici poslije poroda
U većini je prostor u sobi u kojoj ćete boraviti dosta ograničen pa je potrebno pametno planiranje i priprema torbe kako bi u nju stale sve neophodne stvari, a da ipak ne zakrči prostor.

Od odjeće su bitne spavaćice ili udobne pidžame (ako bolnica dozvoljava) ispod kojih ćete nositi jednokratne gaćice i vatene higijenske uloške, te grudnjak za dojenje u koji stavite jastučiće za dojenje. Jastučići ne trebaju svim majkama u prvim danima nakon poroda, no može vam se dogoditi da drugi dan mlijeko naiđe i napravi neugodne mrlje na spavaćici. Jastučići će osigurati da vam odjeća bude čista, suha i ugodna. Prostor u kojem borave bebe je dobro zagrijan i kućni ogrtač majkama nije potreban u mnogo bolnica no ako ga i inače nosite i u njemu se osjećate ugodno, ponesite ga.

Trebat će vam dosta tekućine pa ponesite plastičnu čašu ili bočice s vodom. Korisno je i piti čaj, pogotovo posebne čajeve za dojilje koji će potaknuti proizvodnju mlijeka. Uzmite i neku energetsku pločicu ili grickalice sa sobom. Ako rodite tijekom noći, do doručka nećete imati što pojesti osim onoga što imate u svojoj torbi.

Ne zaboravite na osobnu higijenu: četkica i zubna pasta te konac za zubeGel za tuširanje neka bude blagog mirisa kako bi bebica lakše osjetila majčin miris. Ponesite i sapun za ruke i/ili dezinfekcijsko sredstvo, vlažne i papirnate maramice, dezodorans neka bude u sticku ili roll-on da miris spreja ne smeta bebama i drugim mamama u sobi. Većina mama ne uspije oprati kosu u bolnici. Neke koriste šampon za suho pranje kose. Za pranje intimnih dijelova, pogotovo nakon epiziotomije, ponesite sapun za intimnu njegu. Ne zaboravite njegu kože te uzmite hidratantnu kremu za lice te stick za usne. Zbog bebe ćete često prati ruke tako da je dobro ponijeti i kremu za ruke kako se koža ne bi previše isušila. Suhi zrak u bolnici može otežati i disanje pa je korisno ponijeti i fiziološku otopinu u spreju za nos.

U većini bolnica dobro je ponijeti i rolu-dvije toaletnog papira, a dobro će vam doći i vlažni toaletni papir i maramice za čišćenje nakon nužde.

Kako bi se spriječilo stvaranje bolnih ragada na bradavicama, dobro je već i par dana prije poroda koristiti kremu za omekšavanje bradavica koju ćete ponijeti sa sobom i u bolnicu. Ako bradavice ipak budu izazivale bol i neugodu na dodir, dobro je, u vrijeme kada se ne doji, staviti na njih oblog.

Izdajalice pomažu u poticanju stvaranja mlijeka i sprečavanju upale, a kasnije će dobro doći kada majka treba biti nekoliko sati odsutna od bebe da unaprijed pripremi obrok.

Noći u bolnici znaju biti prilično žive pa je korisno ponijeti, pogotovo ako beba ne spava s vama u sobi, čepiće za uši. Tako ćete si osigurati nekoliko sati mirnog sna.

 

Torba za mamu nakon poroda:

 

 

Torba za bebu nakon poroda:
U nekim bolnicama nije potrebno donijeti ništa za bebu – provjerite sa svojom bolnicom što od opreme je osigurano, a što trebate ponijeti.
U prvim danima bebu je najbolje previjati koristeći pamučne blazinice i mlaku vodu za pranje guze, koja se zatim namaže adekvatnom zaštitnom kremom i stavi se pelenica. Nakon toga se s vremenom dodaju blaga sredstva za čišćenje kože i kupanje te vlažne maramice za čišćenje guze koje su dobar izbor kod previjanja prilikom izlaska.

Korisno je ponijeti i tetra pelene i/ili pamučne krpice koje ćete staviti bebi pod glavu kada će ležati na vašem jastuku i sebi na rame nakon podoja, kada bebe često bljucnu prilikom podrigivanja.

Odjeću tijekom boravka u bolnici bebe dobiju u rodilištu. Dobro je ponijeti pamučne rukavice za bebu kako bi se, ako beba ima duže noktiće, spriječilo grebanje.

 

Popis za torbu je:

 

 

Odjeća za izlazak iz bolnice
Olakšajte osobama koje će doći po vas u bolnicu te pripremite, i na vidnom mjestu ostavite, odjeću za vas i bebu u kojoj ćete izići iz bolnice.
Za mamu: pripremite udobnu odjeću koju ste nosili krajem drugog tromjesečja. Odmah poslije poroda nećete moći uskočiti u omiljene traperice koje ste nosili prije trudnoće. I ne zaboravite cipele! (i jaknu ako je potrebno)

Za bebu: Jednokratne pelene, Jedna pamučna pelena za široko povijanje, bodi, jednodjelno ili dvodjelno odjelce, čarapice i kapica. Veličina je 50-56.

Ponesite jastuk ili dekicu u koju ćete zamotati dijete na putu od bolnice do automobila i nosiljku.

U automobilu osigurajte pravilno postavljenu „jaje“ autosjedalicu.

 

Ne brinite ako ste nešto zaboravili ili niste stigli spakirati torbu prije nego su krenuli trudovi. Neka od mama će vam posuditi neophodne stvari dok partner ne skoči to kupiti ili pokupiti kod kuće.

Što s lijekovima?

Osim vaše terapije koju ste koristili prije i/ili tijekom trudnoće na preporuku liječnika, u rodilište druge lijekove nećete trebati nositi. Za bolove ćete lijekove dobiti na odjelu (i sve ostale tegobe koje se eventualno mogu pojaviti), kao i savjete što od lijekova smijete koristiti nakon povratka kući. Za dodatne savjete svakako se obratite svom ljekarniku.

 

A kada stignete kući?

Korisno je pripremiti nekoliko bitnih stvari prije bebinog dolaska kući:

 

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu