Post-COVID sindrom: koji su simptomi i kako si pomoći

Kod nekih osoba nakon preboljenja infekcije izazvane SARS-CoV-2 virusom određeni simptomi traju duže od uobičajenog. Ako osjećate simptome 4-12 tjedana nakon početka infekcije radi se o produljenom simptomatskom COVID-19, a ako se simptomi osjećaju duže od 12 tjedana u pitanju je post-COVID sindrom. Postcovid simptomi mogu se pojaviti i kod osoba koje su preboljele asimptomatsku koronu.

 

Bolest Covid-19 je vrlo nepredvidljiva i kod različitih ljudi izaziva različite simptome i zahvaća različite organe, no nekoliko simptoma je najćešće prijavljivano.

Simptomi na koje se najćešće žalimo tijekom long covida i nakon preboljenja korone su kašalj, bol u prsima, mučnina i probavne smetnje, umor i iscrpljenost, nesanica, vrtoglavica, smanjena koncentracija i pamćenje, mentalna sporost (Brain fog), dulji gubitak okusa i mirisa, ispadanje kose te bolovi u mišićima i/ili zglobovima.

Pomoć pri oporavku

Gubitak okusa i mirisa

Anosmija je gubitak njuha a parosmija je pojava promijenjenog osjeta mirisa zbog kojeg pacijenti ne mogu uživati u jelu i piću, a nekima se određeno jelo i gadi.
Pomoći u vraćanju normalnog osjeta mirisa mogu preparati s cinkom, vitaminima B kompleksa, omega masnim kiselinama, alfa-lipoičnom kiselinom te održavanje higijene nosne sluznice pomoću fiziološke otopine ili sterilne morske vode. Preporučuje se provođenje olfaktornog treninga udisanjem eteričnih ulja iz svake od kategorija: zeleni (eukaliptus, metvica, kadulja), cvjetni (lavanda, ruža, ylan-ylang, jamsin), začinski (klinčić, cimet, ginger, ružmarin), citrusni (limun, mandarina, naranča, grejp) i drveni (smreka, bor, jela, čempres) dva puta dnevno 10-20 sekundi.

Grčevi i bolovi u mišićima

Grčevi i bolovi u mišićima nogu to bolna leđa i ramena česti su tijekom oboljenja od Covida. Neki pacijenti prijavljuju i trnce u nogama i rukama.
Vježbe istezanja, umjerena fizička aktivnost i yoga mogu pomoći da se mišići prije oporave.
Pomoći mogu preparati s magnezijem.
Ukoliko bolovi potraju duže od 3 mjeseca ili se s vremenom pogoršavaju, treba se javiti liječniku.

Bolovi u zglobovima

Bolni zglobovi tokom i nakon Covida mogu nas ograničavati u svakodnevnim aktivnostima.
Pomoći mogu preparati s magnezijem i vitaminom D, te s kurkumom čiji aktivni sastojak kurkumin je jak antioksidans.

Ukoliko zbog boli niste u mogućnosti provoditi svakodnevne obveze, javite se liječniku.

Umor i iscrpljenost

Smanjenju umora nakon preboljenja korone mogu pomoći tjelesna aktivnost poput šetnji na svježem zraku.

Od dodataka prehrani za smanjenje umora i iscrpljenosti preporučuju se preparati s vitaminima C i B kompleksom, magnezijem, koenzimom Q10 te matičnom mliječi.

Pamćenje i koncentracija

Često čujemo od pacijenata: "Slabije pamtim nakon Covida."

"Brain fog" je skupina simptoma poput slabije koncentracije, zbunjenosti, sporijeg razmišljanja nego obično, nekonzistentnih misli, zaboravljivosti, nemogućnosti pronalaska riječi...

Pomoći si možete održavanjem organizma hidriranim, dobrom higijenom spavanja, vježbama pamćenja i rješavanjem zagonetki (trenutno popularna igra Wordle).

Od dodataka prehrani mogu pomoći preparati s ginkom, ginsengom, rodiolom, guaranom i lecitinom.

Gubitak kose

Jako ispadanje kose često je nakon bolesti jer je organizam iscrpljen.

Preparati koji su posebno formulirani za jačanje vlasi i korijena vlasi sadže minerale poput cinka, bakra, selena, magnezija, željeza te vitamina D i B kompleksa i aminokiselina kao cistein koje su bogate sumporom.

Šamponi i losioni protiv ispadanja kose pomoći će "izvana".

Mučnina i probavne smetnje

Tijekom i nakon preboljenja Covid-19 mogu ostati gastrointestinalne smetnje poput bolova u trbuhu, mučnine, proljeva i smanjenja tjelesne težine zbog oslabljenog apetita.

Od dodataka prehrani mogu pomoći preparati s bakterijskim kulturama (probioticima).

Kašalj

Kašalj dijelimo na suhi (neproduktivni) i produktivan (kod kojeg imate nešto za iskašljati).

Kako bi se kašalj smanjio bitno je piti dovoljno tekućine.

Za suhi kašalj preporučuju se sirupi ili pastile (za djecu mogu i lizalice) s islandskim lišajem i trputcem.

Kod produktivnog kašlja potrebno je uzeti tvari koje će olakšati iskašljavanje: ekstrakte bijelog sljeza, timijana, bršljana ili jaglaca.

Nesanica

Kao i kod svake bolesti, i kod korone organizam zahtjeva više odmora i sna, a nakon preboljenja teže se je vratiti u uobičajenu rutinu spavanja.
Bitno je paziti da zadnji obrok u danu ne bude pretežak i da se prije spavanja izbjegava alkohol i pića s kofeinom.
Od dodataka prehrani pomoći mogu pripravci s valerijanom, ekstraktom cvijeta hmelja, pasiflorom i melatoniom.

Kratkoća daha

Osjećaj nedostatka zraka i kratkog daha jedan je od simptoma u Covidu i post Covidu.

Možete si pomoći vježbama disanja: udisanjem na nos, duboko u trbuh, i izdisanjem na usta "iz trbuha" tako da vam izdah traje duplo duže od udaha, nekoliko puta dnevno po 10ak minuta.

Preporuča se i korištenje pulsnih oksimetara koji se koriste na prstu.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu