Proljeće iako je veselo i vedro godišnje doba u kojem se sve budi, zeleni i cvjeta i koje nam donosi mnogo sunca, nekim osobama zadaje puno više umora nego što je uobičajeno.

Mnoge osobe se tijekom ožujka žale na pojačani umor kojeg je teško izbjeći. Proljetni umor normalna je pojava koja ne traje predugo i karakteristična je za sve osobe, no neke osobe pogađa više, a neke manje. Manjak fizičkih aktivnosti, sunčeve energije, siromašnija zimska prehrana, nagli porast temperature, svo to može potaknuti pojavu proljetnog umora.

Proljetni umor možemo savladati uz malo truda tako da našem organizmu pružimo pravilnu prehranu, često bavljenje fizičkim aktivnostima te dovoljnom količinom sna. To je sve što nam može pomoći protiv proljetnog umora, bez puno napora možemo se zaista osjećati puno bolje.

Osobito je važno navečer leći ranije nego obično, a ujutro, nakon buđenja bez pretjeranog izležavanja poseći za nekom aktivnost. Treba izbjegavati pića s kofeinom poslije 16:00 i teške obroke za večeru ili prije spavanja, koji narušavaju kvalitetu sna.

Pametni mobilni telefoni mogu biti velika prepreka dobrom snu. Nemojte ih nositi u spavaću sobu, ljudi često griješe i nose ih u krevet. Tada se često dogodi da se vrijeme spavanja smanji jer samo se još nešto mora pogledati, a i dolazak e-maila ili neke notifikacije može nas probuditi.

Tijelo voli rutinu i kod vremena spavanja. Ako se vikendom spava malo i neredovito to remeti ritam spavanja i zbog toga nam je teško zaspati tijekom radnog tjedna.

Pijte puno vode, preporučeno je piti 2 litre vode na dan. Umor nas često tjera da popijemo još jednu kavu ili sličan kofeinski napitak. Kava nam pomaže da se razbudimo i dobijemo energiju, ali je i blagi diuretik stoga ne smijemo zaboraviti piti vodu. Rastezanje može biti jako dobra zamjena za poslijepodnevnu kavu jer razbuđuje tijelo na prirodan način.

Proljetni umor možemo spriječiti i uzimanjem preparata dostupnim u slobodnoj prodaji namijenjenim upravo za umor, koncentraciju i podizanje raspoloženja u kojima je veoma važan B-vitamin. 

Konzumiranjem namirnica bogatim B i C vitaminom, magnezijem, odnosno konzumiranjem raznolikih vrsta voća i povrća dobiti ćemo isti efekt i tako pomoći našem tijelu da pobijedi proljetni umor .

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu