Infekcija je uzrokovana herpes simplex virusom koji može bit HSV1 (uglavnom uzrokuje herpes na usnama i u ustima) ili HSV2 (genitalni herpes koji uglavnom se manifestira na genitalijama i anusu).

 

Pretpostavlja se da više od 50% odraslih ima u tijelu HSV1, a 20% starijih od 12 godina ima HSV2. Virus se pokazuje ranama i mjehurićima na i oko usana, u ustima, kod genitalija i anusa. U puno slučajeva osobe s virusom ni ne znaju da ga imaju.  

 

HSV2 ljudi uglavnom dobivaju tijekom spolnog odnosa (vaginalnog ili oralnog) od zaražene osobe. Tijekom oralnog spolnog odnosa HSV2 može se proširiti i na usta.

 

HSV1 se uglavnom dobiva u djetinjstvu od zaražene odrasle osobe direktnim kontaktom (npr. kada odrasla osoba koja je nosioc virusa štipka djetetu obraze). Među odraslima ovaj tip virusa se uglavnom prenosi ljubljenjem. HSV1 se može proširiti na genitalije tijekom oralnog spolnog odnosa.

Kada osjetite da herpes "izbija" potrebno je što prije reagirati. Proizvode koji vam mogu pri tome pomoći možete pronaći ovdje.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu