Istine i mitovi o celulitu

Iako prihvaćamo i volimo svoje tijelo, toplije nas vrijeme redovito podsjeti na karakteristična udubljenja koja poželimo ispeglati. Ima li celulit rješenja, koji su mu uzroci i kako se boriti pročitajte u tekstu. Također, donosimo nekoliko istina i mitova o celulitu koje valja poznavati.

Celulit se javlja kad potkožne masne naslage prodiru kroz oslabljenu mrežu kolagenskih vlakana i vezivnog tkiva najčešće na bedrima, stražnjici, ali i na trbuhu, rukama i koljenima. Vezivno tkivo mogu oslabiti hormoni, manjak tjelovježbe i tonusa mišića, višak masnih naslaga i slaba cirkulacija.

Što pogoduje nastanku celulita? Koji su uzroci?

·       Genetsko nasljeđe

·       Loše prehrambene navike

·       Nedovoljan unos tekućine

·       Pušenje

·       Prekomjerno konzumiranje alkohola

·       Preuska odjeća

·       Nedovoljna fizička aktivnost

·       Sjedenje prekriženih nogu

·       Ženski spolni hormoni

Estrogen povećava zadržavanje tekućine,

Progesteron posreduje nakupljanje masnoća

·       Loša cirkulacija limfe i krvi

ISTINE I MITOVI O CELULITU

Celulit imaju samo pretile osobe MIT

Da, debljina će pogoršati stanje i učiniti ga vidljivijim, no celulit nije specifičan za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Imaju ga i fit osobe koje redovito treniraju. Da, i profesionalne sportašice isto. No, kod nekih se manje primijeti budući da mišićipružaju potporu, a koža je zategnutija i čvršća.

Žene su sklonije pojavi celulita nego muškarci ISTINA

Žene imaju više masnog tkiva od muškaraca, a vezivno tkivo je slabije i ima ga manje. Pruža se okomito na smjer kože što omogućava rast masnih stanica prema površini.

Muškarci, s druge strane, imaju vezivno tkivo raspoređeno u mrežu, odnosno međusobno isprepleteno te manje režnjeva masnih stanica. Uz to, mreža tkiva je manje rastezljiva nego kod žena. Ipak, 10% muškaraca također ima vidljivu „narančinu koru“.

Stil života utječe na nastanak celulita ISTINA

Osim genetskog preduvjeta, važan čimbenik u nastajanju celulita je stil života. Prerađena hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, mastima i soli, uz to nedostatak tjelesne aktivnosti, puno sjedenja  i pušenje doprinijet će nastanku celulita. Dim cigarete smanjuje protok krvi i remeti

stvaranje kolagena. Glukoza kao glavni ugljikohidrat ima ulogu u nastanku celulita. Veže se na kolagenska i elastinska vlakna u potkožnom tkivu i čini ih debljim, tvrdim i krutim. Zbog toga je jedan od glavnim savjeta izbjegavati hranu bogatu jednostavnim šećerima.

Celulit uzorkuju toksini MIT

Celulit je sastavom želatinozna tvar od vode, mukopolisaharida, bjelančevina, mineralnih soli, vezivnih vlakana i ostataka metabolizma odnosno otpadnih tvari. One se tada odlažu ispod kože. Ukloniti toksine iz organizma dobar je korak prilikom detoksikacije, no za smanjivanje celulita važno je djelovati na smanjenje masnih stanica.

Starenjem se celulit pogoršava ISTINA

Aktivnost stanica koje sintetiziraju kolagen i elastin s godinama se smanjuje. To znači da je vezivno tkivo, odnosno mreža koja drži sve kompaktnim puno slabija i masne naslage mogu lakše izbiti prema površini. Lošija prokrvljenost i gubitak elastičnosti kože dovode do toga da je celulit s godinama vidljiviji.

Tretmani i kreme za celulit nisu učinkovite. MIT

Postoje učinkoviti tretmani poput laserskih ili onih radiofrekvencijama, no važno je znati da niti jedan tretman neće zauvijek riješiti problem. To je jednostavno tako.

Pokazalo se da kreme protiv celulita mogu omekšati zbijene nakupine masnih naslaga, povećati elastičnost i zaglađenost kože. Na taj način vidljivost celulita bit će manja. Opet, ovdje je ključna dosljednost. Da bi se rezultati održali, moraju se koristiti redovito.

Masaže mogu pomoći ISTINA

Loša cirkulacija smanjuje sintezu kolagena i posljedično dovodi do povećanog nastanka celulita. Nježna ručna masaža smatra se učinkovitom. Preporuka je dnevno 10-20 minuta. Snažne masaže grubim pritiskanjem treba izbjegavati jer mogu oštetiti vezivno tkivo i na kraju izazvati suprotan učinak. Masaža nikad ne smije prijeći granicu boli. Ovdje mogu pomoći i masažeri dizajnirani upravo za ta područja.

Vježbanje može pomoći ISTINA

Vježbanjem definitivno možemo smanjiti vidljivost celulita. Važno je uz kardio vježbe odraditi i vježbe snage uz opterećenja. Gubitak viška kilograma i masnog tkiva je okej, no potrebni su nam i čvrsti mišići da sve skupa drže na mjestu.

Na kraju, ISTINA je da se pojavnost i izraženost celulita može smanjiti. Ne postoji čarobna formula, ali ima jedno važno pravilo, DOSLJEDNOST.

TRI SAVJETA ZA SMANJENJE VIDLJIVOSTI CELULITA

·       Kretanje! Što više kretanja, što manje sjedenja. Vježbe snage uz opterećenja.

·       Prehrana. Pokušajte usvojiti pravilnu prehrambene navike. Uz to, jako je važna hidracija. Pijte puno vode.

·       Njega kože i masaža. Redovita i dosljedna.

Celulit, strije, mršavljenje

Elancyl My Coach

45,12 €
40

Preporučuju dermatolozi

MASAŽERI

Koji dodatci prehrani mogu pomoći? Kako pomoći iznutra?

KOLAGEN

Hamapharm sve

Hamapharm Collagen Time Slim tekućina

39,90 €
25

Pogodnost uz kupnju

Hrvatski proizvod

Hrvatski proizvod

VITAMIN C

OMEGA 3 MASNE KISELINE

KOMPLEKSNI DODATAK PREHRANI

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu