Kakva je koža sklona alergijama i kako je njegovati?

Koža se crveni, pojavljuje se osip, svrbi, zateže vrlo je osjetljiva i sam dodir stvara neugodu? Moguće je da imate kožu sklonu alergijama. Ova reakcija može bit izazvana određenim namirnicama, ali pojedini sastojci kozmetičkih proizvoda također su potencijalni alergeni. 

Na početku, voljeli bismo ukazati na razliku između osjetljive reaktivne kože i osjetljive kože sklone alergijama. 

Reaktivna koža je osjetljiva obično tanka, nježna i suha koža kod osoba koja su često pod stresom. Ovakva koža nema uvijek vidljive simptome. Većinu je vremena glavni problem osjećaj zatezanja i peckanja koji se pogoršava kad se na kožu nanese neki od proizvoda. Tada se zacrveni, svrbi i peče, no, simptomi nestaju čim se prekine koristiti proizvod. Reakciju može izazvati i nagla promjena temperature (iz toplog u hladno i obrnuto), vrućina ljeti, hladan zrak zimi… Osobe s reaktivnom kožom često imaju osjećaj da su „alergični na sve“, no uglavnom se samo radi o pretjeranoj, ali prolaznoj reakciji. 

Koža sklona alergijama ima drugačiji tip reakcije. Alergija je uvijek reakcija na nešto specifično, nikad na sve. U kontaktu s određenim alergenom ( bilo iz hrane, kontaktno ili iz nekog sastojka u kozmetičkom proizvodu) pokreće se niz reakcija u organizmu odnosno pojačani imunološki odgovor. Ova reakcija ne prestaje čim se proizvod prestane koristiti. Štoviše, dođe li do ponovnog kontakta, reakcija može postati još burnija. Kod težih oblika reakcije važno je potražiti pomoć liječnika ili ljekarnika i po potrebi uzeti oralne i/ili topikalne antihistaminike koji će pomoći sa simptomima. 

 

Teško je odrediti na što točno koža burno reagira. Potrebno je odraditi specifična alergološka testiranja. No, poznati su sastojci kozmetičkih proizvoda koji mogu izazvati iritacije i ranije navedene simptome. 

Formaldehid   -   Nikal, krom  -   Ekstrakti biljaka   -    Eterična ulja  - Sulfati (SLS, sodium laurel sulfate)   -   Konzervansi   -   Parfemi   -   Bojila   -   Lanolin

Ova lista se možda čini duga i komplicirana, no mnogi će proizvođači na pakiranjima jasno navesti popis „BEZ“ sastojaka. Nastojte čitati deklaracije proizvoda i izbjegavati svoje okidače. Pri tome će Vam ljekarnici uvijek rado pomoći. Koristite isključivo proizvode formulirane za osjetljivu kožu bez parfema, parabena i ostalih alergena.

Kako odabrati rutinu za osjetljivu kožu sklonu alergijama?

Čišćenje je važan korak jer ispire potencijalne alergene s kože i priprema kožu na sljedeći korak. Koristiti treba nježne čistače bez SLS-a, bez parfema i odabrati one posebno prilagođene Vašem tipu kože. Čistač treba dobro očistiti lice bez isušivanja i oštećenja barijerne funkcije kože što može izazvati daljnji gubitak vode iz slojeva. Lice perite toplom vodom, nikad vrućom ili hladnom i nikad više od dva puta dnevno. Nakon umivanja lice posušite papirnatom maramicom ili tapkanjem nježnim ručnikom za lice. Nikada nemojte trljati. 

Preporuka

La Roche-Posay Toleriane

La Roche-Posay Toleriane Njegujući gel za čišćenje lica

K
0 1 2 3 4 12 Recenzija/e 
20,87 €
Select variant
  • 400 ml 20,87 €
  • 200 ml 16,87 €
40

Preporučuju dermatolozi

25

Pogodnost uz kupnju

Kako odabrati rutinu za osjetljivu kožu sklonu alergijama?

Ona bi trebala biti glavni dio svakodnevne rutine. Ujutro i uvečer. Poželjno je da sastojci hidratantnog proizvoda budu umirujući i posebno formulirani za osjetljivu kožu.

Preporuka

Koristite SPF! Uvijek!

Sunce može pogoršati simptome alergije na koži. Birajte proizvod koji je prilagođen Vašem tipu, nekomedogen, lako se nanosi i dovoljno štiti. 

Preporuka

Za trenutno olakšanje

Čišćenje lica

Avene Termalna voda

K
0 1 2 3 4 2 Recenzija/e 
14,35 €
Select variant
  • 300 ml 14,35 €
  • 150 ml 10,21 €
  • 50 ml 5,53 €
40

Preporučuju dermatolozi

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu