Vrlo je važno prepoznati svoj tip kože kako biste prema tome odabrali primjerene proizvode za njegu. Često se događa da krivim proizvodima dodatno isušujemo kožu, potičemo stvaranje sebuma (ulja) ili čak izazivamo iritacije kože. Tretirat ćemo “žednu” kožu kao masnu i agresivnim čišćenjem dodatno je isušiti. Koža će na to reagirati dodatnim lučenjem sebuma kako bi održala vlažnost. Time ćemo se vrtit u krug, a potrebna joj je samo svakodnevna nježna hidratantna njega.

Tip kože lako je odrediti nakon jutarnjeg umivanja i laganog posušivanja čistim ručnikom. Nakon nekoliko minuta pređite maramicom preko lica te pokušajte opisati osjećaj na koži.

Postoji nekoliko glavnih tipova kože:

Normalna koža ne pokazuje ni višak ulja niti se ljuska. Na dodir je glatka i ne zateže. Ovaj tip kože ima ujednačen omjer vlažnosti i pore su umjerene do nevidljive. S obzirom da ni u jednom dijelu dana na koži ne dolazi ni do kakvih velikih promjena, ovaj tip kože smatra se idealnim.
Za normalnu kožu koristimo kozmetiku namjenjenu njezi i hidrataciji.

Masna koža na maramici ostavlja tragove masnoće posebno oko nosa i na čelu. Koža izgleda sjajno i potpuno je masna već i nekoliko sati nakon umivanja. Tipične su i velike, proširene pore na nosu, oko nosa, a vidljive su i na čelu. Masna je koža više sklona aknama čak i nakon pubertetskih prištića.

Imamo posebnu kozmetiku za masnu kožu sklonu aknama.

Na suhoj koži osjeća se zategnutost, a moguće je vidjeti sitne ljuskice. Karakteristične za ovaj tip su male pore. Vrlo je važno svakodnevno hidratizirati suhu kožu i nikako ne koristiti proizvode sa sapunom koje će je dodatno isušiti.

Za suhu kožu preporučamo kozmetiku bez sapuna, s pojačanom hidratizacijom.

Mješovita koža je najučestaliji tip kože. T-zona (područje čela, nosa i brade) je obično masna dok je na ostalim dijelovima koža normalna do suha. Tijekom zime mješovita koža bit će više suha i zategnuta dok će tijekom ljetnih mjeseci lučiti više ulja i biti masnija. Stoga je potrebno prilagoditi njegu određenom dijelu godine.

Osjetljiva koža reagira crvenilom, svrbežom pa čak i osipom na određene sastojke u proizvodima za njegu na koje inače ne bi trebala. Ova koža treba posebnu njegu proizvodima bez parabena, konzervansa, temeljenu na prirodnim sastojcima te bez mirisa.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu