Dana 29. listopada u ljekarnama diljem Hrvatske obilježava se Hrvatski dan ljekarni, na datum prvog spomena ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

I ove godine ljekarnici Vas podsjećaju da su ljekarne mjesta gdje uz lijekove i druge proizvode za zdravlje, možete dobiti stručan savjet o pravilnoj i racionalnoj upotrebi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života.

Tema ovogodišnjeg, 8. Dana ljekarni je: Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom. Ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica.

Trudnice svakako pozivamo da sudjeluju na besplatnim predavanjima projekta SUTRA na kojima mogu saznati mnoštvo korisnih savjeta za samoliječenje i njegu tijekom trudnoće, ali i djeteta i majke nakon poroda. Više o projektu saznajte na http://www.sutra.com.hr/

U nastavku Vam donosimo tekst letka kojeg možete podići u Vašoj ljekarni: 

8. Hrvatski dan ljekarni: 29. listopada 2014.

Trudnice: O samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom. 

Za ublažavanje čestih tegoba u trudnoći kao što su: glavobolja, temperatura, prehlada, alergija, probavne smetnje, jutarnje mučnine, žgaravica, zatvor, hemeroidi, proširene vene na nogama i drugi blaži simptomi, obratite se s povjerenjem ljekarniku.

LIJEKOVI I TRUDNOĆA:
Lijekove u trudnoći i tijekom dojenja, zbog rizika za majku i dijete, treba primjenjivati ograničeno i vrlo oprezno. Poznato je da brojni lijekovi mogu proći kroz placentu, pa postoji mogućnost farmakološkog učinka na embrio i fetus. Količina informacija o učincima i posljedicama primjene lijekova kod trudnica je ograničena, jer se klinička ispitivanja učinka lijekova u trudnoći iz etičkih i sigurnosnih razloga manje provode.

KLASIFIKACIJA LIJEKOVA:

ijekovi su prema klasifikaciji Američke agencije za hranu li lijekove (FDA), koja se najčešće rabi, svrstani u pet kategorija prema riziku štetnosti na plod. To su kaetgorije A, B, C, D, X. Lijekovi kategorija A i B nisu pokazali nikakav rizik za plod te se smiju primjenjivati u trudnoći. Kod lijekova kategorije C štetnost nije sa sigurnošću dokazana te se smiju koristiti samo ako je korist za majku veća od rizika za plod što procjenjuje liječnik. Lijekovi D kategorije imaju dokazano štetno djelovanje pa je uporaba dopuštena samo kod teške zdravstvene ugroženosti majke. Lijekovi kategorije X imaju izrazito velik štetan učinak na plod te njihova primjena nije dopuštena u trudnoći.

LIJEKOVI I DOJENJE:
Važnost dojenja kao prirodne prehrane j  neupitna te ga podupire i Svjetska zdravstvena organizacija. U uputi uz lijek vrlo je često navedeno da se lijek ne preporuča tijekom dojenja. Ta se preporuka navodi najčešće zbog nedostatka studija koje bi potvrdile sigurnost lijeka tijekom dojenja, a ne zbog utvrđenih neželjenih učinaka. Zbog bojazni da su lijekovi općenito štetni u dojenju, mlade majke često ne koriste lijek koji im je potreban ili odustanu od dojenja. Većina lijekova koje uzima majka prenosi se u majčino mlijeko u malim koncentracijama. Ako postoji opravdan razlog za uzimanje lijeka, najbolje ga je uzeti neposredno prije ili odmah nakon dojenja.

 

BILJNI LIJEKOVI I DODACI PREHRANI:
Sve je veća ponuda biljnih lijekova i dodataka prehrani koji se koriste u samoliječenju, no i pri uporabi takvih proizvoda kod trudnica je potreban poseban oprez i savjetovanje s ljekarnikom, kao i informiranje svog liječnika o uzimanju takvih pripravaka!

Ako ste trudni upitajte svog ljekarnika:

-          Zašto se pri samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja trebate posavjetovati sa zdravstvenim stručnjakom (ljekarnikom ili liječnikom)?

-          Kako pravodobno možete spriječiti najčešće zdravstvene tegobe u trudnoći i tijekom dojenja?

-          Što se podrazumijeva pod odgovornom primjenom lijekova za samoliječenje?

-          Koji lijekovi i dodaci prehrani su dopušteni u trudnoći i tijekom dojenja?

-          Koji biljni pripravci su dopušteni u trudnoći?

-          Trebate li izbjegavati određene kozmetičke sastojke u trudnoći i tijekom dojenja?

-          Što podrazumijeva zdrava prehrana u trudnoći i tijekom dojenja?

-          Kako se ispravno skrbiti i njegovati novorođenče?

-          Koje bezreceptne lijekove i proizvode je uputno imati u „kućnoj ljekarni“ tijekom trudnoće, dojenja i majčinstva?

Ljekarnici su najlakše dostupni zdravstveni djelatnici. U ljekarnu se može doći nenajavljeno i bez čekanja porazgovarati s ljekarnikom i upitati ga za savjet:

-          O ispravnoj primjeni lijekova propisanih na reccept

-          O ispravnoj primjeni bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda, te sigurnom i odgovornom samoliječenju

-          O izboru dodataka prehrani i dijetetskih proizvoda, dermokozmetike te o očuvanju zdravlja općenito...

Samoliječenje nije bezopasno, posebice u trudnoći! Razgovarajte sa svojim ljekarnikom!

Samoliječenje ili automedikacija je izbor i uporaba lijekova za liječenje lakših bolesti ili simptoma koje su pojedinci samostalno prepoznali, uz odgovornu i racionalnu uporabu lijekova koje se može nabaviti bez recepta (definicija Svjetske zdravstvene organizacije, WHO).

Odgovorno samoliječenje podrazumijeva uporabu odobrenih bezreceptnih (tzv. OTC – Over the Counter) lijekova, koji su kvalitetni, sigurni i učinkoviti, ukoliko se primjenjuju prema naputku i odgovarajućem savjetu liječnika ili ljekarnika.

Što je nužno za odgovorno samoliječnje?

-          Primjena dokazano sigurnih, učinkovitih i kvalitetnih lijekova

-          Ispravna primjena lijekova za uočene simptome oboljenja

-          Uz lijekove trebaju biti priložene upute o:

  • Nazivu i sastojcima lijeka
  • Načinu primjene
  • Učincima i mogućim nuspojavama
  • Načinu praćenja učinaka
  • Mogućim interakcijama s drugim lijekovima i hranom
  • Trajanju uzimanja lijeka
  • Kada je potrebno potražiti pomoć zdravstvenog stručnjaka

Što sve obuhvaća samoliječenje?

Osim lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, u svrhu samoliječenja na raspolaganju su i medicinski proizvodi, dodaci prehrani, biljni pripravci, dermatološki pripravci i dr., o čijoj bi se primjeni također uvijek trebali posavjetovati s ljekarnikom ili liječnikom, da biste izbjegli moguće rizike i štetno djelovanje.

Trudnice, dojilje i mala djeca su posebno osjetljive skupine pacijenata i ne bi smjele donositi o samoliječenju bez stručnog savjetovanja s ljekarnikom ili liječnikom!

O mogućnostima i rizicima samoliječenja uvijek se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom!

Ukoliko u trudnoći sami odlučujete o primjeni lijekova i različitih proizvoda za očuvanje zdravlja, bez savjeta ljekarnika ili liječnika, moguće su brojne poteškoće, pogreške i rizici poput: nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka, pogrešnog doziranja, nepravilne primjene, nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po Vaše zdravlje i zdravlje Vašeg djeteta.

Vaše odgovorno samoliječenje danas znači zdravlje SUTRA za Vas i Vašu bebu!

Obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni i brošuru pripremili su:

Hrvatsko farmaceutsko društvo

Hrvatska ljekarnička komora

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu