Euromelanoma Day 2013

 

Europski dan zaštite od melanoma (Euromelanoma Day) u Hrvatskoj se 2013 godine obilježava danas, 6. svibnja kao dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama za besplatne preglede kože i madeža. Ovaj projekt organiziran od Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog ljekarničkog zbora  te Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, nosi slogan “VIDI I POBIJEDI- Rak kože može se vidjeti” upravo radi prednosti ovog oblika tumora da se može otkriti na vrijeme. Cilj projekta prvenstveno je rano otkrivanje melanoma ali i osvještavanje javnosti o opasnostima nepromišljenog izlaganja suncu te štetnim posljedicama UV zraka.

Ukoliko niste uspjeli rezervirati svoj termin za besplatni pregled u  dermatološkoj ordinaciji, pregled kože možete obaviti i sami kod kuće. Jedino što Vam je za to potrebno su oči i ogledalo. Krenite od  glave prema dolje i pažljivo promotrite prednji i zadnji dio tijela. Za teže vidljive dijelove kao što su leđa, bedra, zadnji dio glave i vrata koristite ogledalce. Prilikom pregleda pratite ABCDE sistem znakova melanoma.

 

 

A = ASYMETRY – Postoji  li asimetričnost u polovicama madeža?

 

B = BORDER – Jesu li rubovi madeža nepravilni?

 

C = COLOR – Uočavate li nekoliko nijansi boja na madežu? Crnu, smeđu, svijetlo smeđu ili čak crvenu ili plavu boju?

 

D = DIAMETER – Melanomi su u promjeru obično veći od 6 milimetara.

 

E = ELEVATION – Primjećujete li  bilo kakvu promjenu na madežu bilo u veličini ili obliku u odnosu na ostale madeže na koži?

 

F = FEELING – Osjećate li što drugačije na određenom madežu, poput svrbeža ili crvenila?

 

Svoju kožu trebali biste pregledati barem jednom mjesečno i svaku sumnjivu promjenu prijaviti dermatologu.

Iako od raka kože može oboljeti osoba bilo koje puti, rase, svijetlih ili tamnih očiju te u bilo kojoj životnoj dobi, učestalije se manifestira kod osoba svjetlije puti, svijetle kose i očiju. Osobit rizik postoji kod osoba s većim brojem madeža, pjegicama te onih koji su barem jednom u djetinjstvu ili adolescenciji zadobili teže opekline od sunca. Veliki oprez nužan je ukoliko u obitelji već postoje oboljenja bilo kojeg tipa raka kože.

 

Dobra je vijest da se rak kože može spriječiti. Što je više moguće smanjite izlaganje na suncu. U svakom slučaju izbjegavajte sunce od 10 do 16 sati jer su tada koncentracije UV zračenja najveće. Zaštite kožu pomoću zaštitne odjeće dugih rukava, šešira te obavezno koristite sredstva za sunce sa SPF faktorom  od barem 30. Sredstvo nanosite 30 minuta prije izlaganja suncu i ponavljajte nanošenje svaka dva sata, pogotovo nakon izlaska iz vode. Nikada nije previše naglasiti koliko je važno zaštititi nježnu dječju kožu. Koristite sredstva s najvećim zaštitnim faktorom i nanosite ih obilno i često. Nosite naočale! Jeste li znali da će naočale filtrirati količinu UV zraka čak i do 80%? Ne izlažite kožu previše solariju. Iako su njegove lampe nešto drugačije od UV zraka prirodnog podrijetla, imaju vrlo sličan štetan učinak na našu kožu.

 

Melanom je oblik raka kože koji ako se ne otkrije i spriječi na vrijeme, nažalost može završiti pogubno.  Prevencija i pregled kože oduzet će samo nekoliko minuta Vašeg vremena, a može Vam spasiti život.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu