Što je tableta za dan poslije?

EllaOne je po sastavu ulapristalacetat. Ulapristatacetat mijenja aktivnost prirodnog hormona progesterona i na taj način sprječava ili odgađa ovulaciju. Ako se ovulacija već dogodila, lijek više nema učinka – zato hitna kontracepcija nije 100% učinkovita. Vrijeme ovulacije nije moguće predvidjeti, stoga ulipristalacetat treba uzeti što je prije moguće nakon nezaštićenog snošaja.

Hitna kontracepcija je samo za hitnu uporabu nakon nezaštićenog spolnog odnosa i ne pruža zaštitu tijekom cijelog ciklusa. Ukoliko želite imati spolni odnos nakon uzimanja hitne kontracepcije, do kraja ciklusa se je potrebno dodatno zaštiti drugim metodama.

 

Kada se može uzeti?

Hitni kontraceptiv se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode.  Ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sat od nezaštićenog snošaja. Ako je prošlo više vremena od 5 dana, trebate posjetiti liječnika.

Lijek ellaOne može se uzeti u bilo kojem trenutku menstruacijskog ciklusa. Važno je napomenuti da hitna kontracepcija ne sprečava trudnoću u svim slučajevima.

 

Postoje li nuspojave?

Ovaj lijek je dobro podnošljiv, no mogu se pojaviti nuspojave kao glavobolja, mučnina, bolovi u abdomenu i bolna menstruacija. Ukoliko se pojavi povraćanje unutar 3 sata nakon uzimanja lijeka, treba uzeti još jednu tabletu ellaOne 30 mg.

 

Smijem li popiti tabletu ako sam trudna?

Hitna kontracepcija nije namijenjena uporabi tijekom trudnoće i ne smiju je uzimati žene koje sumnjaju ili znaju da su trudne. U slučaju sumnje na trudnoću pacijenticu treba napraviti test za trudnoću i otići liječniku. Međutim, lijek ellaOne ne prekida postojeću trudnoću. Ukoliko ga slučajno uzmete dok ste trudni, znajte da ovaj lijek nije abortivno sredstvo, ne predstavlja rizik za trudnoću, niti će naštetiti djetetu.

 

Smijem li popiti tabletu ako dojim?

Ulipristalacetat se izlučuje u majčino mlijeko. Dojenje se ne preporučuje tjedan dana nakon uzimanja ellaOne. Za to vrijeme preporučuje se izdajati i odbaciti izdojeno majčino mlijeko kako bi se potaknula laktacija.

 

Kada će mi nastupiti sljedeća mjesečnica?

Nakon uzimanja ellaOne menstruacija ponekad može nastupiti nekoliko dana ranije ili kasnije od očekivanog. U oko 7% žena je nastupila više od 7 dana ranije od očekivanog. U 18,5% žena kašnjenje je bilo duže od 7 dana, a u 4% žena kašnjenje je bilo duže od 20 dana.

 

Štiti li me tableta za dan poslije od spolno prenosivih bolesti?

Ne. Samo korištenje kondoma prilikom spolnog odnosa može vas zaštiti od spolno prenosivih bolesti.

 

Mogu li poslati nekoga u ljekarnu po tabletu za dan poslije?

Ne. Bez liječničkog recepta u ljekarni može podići lijek samo pacijentica za koju je lijek namijenjen.

 

Postoji li dobno ograničenje za kupovinu ovog lijeka?

Da. Pacijentice mlađe od 18 godina mogu podići lijek samo u pratnji roditelja ili staratelja.

 

Mogu li kupiti hitnu kontracepciju unaprijed?

Kupovina hitne kontracepcije unaprijed nije preporučljiva. Postoje učinkovite metode kontracepcije, i hormonske (npr. pilule ili intrauterini ulošci) i nehormonske (npr. kondomi ili spirale) o kojima se možete posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

 

Što će me u ljekarni ljekarnik pitati?

Ljekarnik mora sakupiti određene informacije kako bi mogao procijeniti je li izdavanje HK primjereno, opravdano i sigurno. Pitat će vas o zdravstvenom stanju i nastaloj situaciji. 

 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu