Europska komisija predstavila je logo za internetske ljekarne na području Europske unije koji omogućuje da korisnici prepoznaju ovlaštene online ljekarne. Time se smanjuje opasnost od kupovine krivotvorenih lijekova i prevara tijekom online kupnje. Hrvatske kupci će popis ovlaštenih ljekarni moći naći na stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode HALMED.


"Komisija je izradila zajednički logo za internetske ljekarne kako bi zajamčila sigurnost potrošača", - Tonio Borg, europski povjerenik za zdravlje.

Logo bi se trebao početi primjenjivati najkasnije do druge polovine 2015. Primjer kako bi trebao logo izgledati možete vidjeti s lijeve strane.

Kod kupovine u online ljekarnama važno je pripaziti da online ljekarna u ponudi ima samo lijekove koji se izdaju bez recepta i bez potrebne liječničke preporuke. Sve online ljekarne moraju imati i fizičko prodajno mjesto, ljekarnu. Ukoliko online ljekarna se ne pridržava ovih pravila i nema adresu i kontakt telefon, vjerojatno se radi o lažnoj ljekarni i nikako ne preporučujemo kupovinu na tom online prodajnom mjestu.

Krivotvoreni lijekovi postaju sve veći problem u EU, a sve više i kod nas. Lijekovi koji često ni ne sadrže aktivne sastojke prodaju se u raznim online ljekarnama koje nisu prave ljekarne, a proizvode nabavljaju sa tržišta kao što su Indija i Kina. Ti proizvode ne prolaze nikakve kontrole kakvoće i nemaju važeće deklaracije.

HALMED će kao nacionalno regulatorno tijelo za lijekove u Republici Hrvatskoj na svojim internetskim stranicama objaviti i redovito ažurirati popis ovlaštenih internetskih ljekarni s poslovnim sjedištem u RH. Ako ljekarna nije na tom popisu, Komisija i HALMED preporučuju građanima da putem nje ne nabavljaju lijekove.

HALMED kontinuirano surađuje sa svim hrvatskim i europskim nadležnim institucijama u cilju sprečavanja prometa krivotvorenim lijekovima i medicinskim proizvodima te unapređivanja razine zaštite zdravlja pacijenata i korisnika lijekova u EU.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu