Desetljećima, pa čak i stoljećima, najpopularnija i najšire korištena rješenja za prikupljanje krvi su bili ulošci i tamponi koji jednostavno nisu pružali dovoljno sigurnosti i zaštite tijekom menstruacije. Osim toga, ulošci se najčešće rade od materijala kao što su najlonske niti i plastika koje ne daju osjetljivoj koži tijela da diše i pogodni su za razvijanje neželjenih pojava kao što su vaginalne infekcije. Iako tamponi prividno pružaju veću slobodu, moraju se često mijenjati, isušuju rodnicu, a u rijetkim slučajevima mogu dovesti i do sindroma toksičnog šoka. Osim što su često prepuni kemikalija te dugoročno mogu naškoditi ženskom zdravlju, i ulošci i tamponi jednako tako zagađuju okoliš zbog svojstva dugogodišnje nerazgradivosti.

Kako bi pronašla što bolje rješenje za žene u pokretu, glumica Leona Chalmers 1937. godine osmislila je revolucionarni proizvod - menstrualnu čašicu. Bila je napravljena od lateksa i umetala se u rodnicu kako bi osigurala udobnost i zaštitu za vrijeme krvarenja. Ideja menstrualnih čašica je počela dobivati sve veći publicitet, no s Drugim svjetskim ratom i pomanjkanjem gume i lateksa na tržištu, projekt je ubrzo došao kraju.

Ipak, krajem prošlog stoljeća ovo praktično rješenje doživjelo je svoj ponovni procvat, a lideri tržišta među kojima je švedski brend Intimina, menstrualne je čašice podigao na novu razinu. Njihove čašice izrađuju se od najkvalitetnijeg, 100% medicinskog silikona zbog čega su hipoalergenske i iznimno jednostavne za održavanje. Prokuhavanje u običnoj vodi i održavanje sa specijaliziranom tekućinom dovoljno je da čašica godinama ostane očuvana i upotrebljiva. Primjerice, Intimina menstrualne čašice mogu se koristiti i do 10 godine što znači jednako toliko godina potpune udobnosti i zaštite od curenja, te pet godina uštede na jednokratnim higijenskim potrepštinama. Naime, vlasnice menstrualnih čašica mogu uštedjeti i do pet tisuća kuna, koliko žena prosječno potroši na proizvode za mjesečnicu u razdoblju od 10 godina.

Prelazak na menstrualne čašice dakle pruža vam mogućnost dugoročne štednje, ali istovremene brige o okolišu. Ipak, proces prilagodbe i korištenje čašica može potrajati neko vrijeme, pa možda i kroz nekoliko ciklusa. Naime, prije kupovine same čašice važno je istražiti njihova svojstva, veličine i zapremnine, ali i jednako tako potrebno je upoznati svoje tijelo. Iako naizgled možda slične, menstrualne čašice dolaze u više oblika i veličina, a koju na kraju odaberete ovisi o vašoj anatomiji i karakteristikama specifične čašice.

Aktivne, mlade žene koje žele probati svoju prvu čašicu a pritom žele biti osigurane i do 12 sati, na raspolaganju imaju Lily Cup One. Ova je čašica iznimno mekana i dolazi s diskretnom kutijicom koja će stati u svaku torbicu ili neseser. Osim toga, na dnu se nalazi posebni držak za lakše vađenje i čišćenje čašice. Za sve ostale žene željne udobnosti i sigurnosti tu je Lily Cup Compact, prva sklopiva čašica na svijetu koja dolazi u dvije veličine. Koriste je sportašice, ali i majke koje nakon poroda traže rješenje za bezbrižnu menstruaciju. Žene s višim cerviksom ili intenzivnijim krvarenjem ne trebaju bježati od korištenja čašica jer i za njih postoji opcija, a to je Lily Cup koja podnosi sve izazove ponekad nemilosrdnih dana ciklusa.

Za one skeptične valja ponoviti kako su menstrualne čašice potpuno sigurne za korištenje - ne postoji mogućnost da se “izgube” u tijelu, niti se krv može “vratiti” u maternicu, čak niti kod fizičkih aktivnosti kao što su treninzi. Čašice ne služe kao sredstvo kontracepcije, ali odličan su povod za brigu o intimnom zdravlju i upoznavanju vlastitog tijela. Prepoznajte važnosti zdravlja, udobnosti i ekološke osviještenosti - odlučite se za menstrualnu čašicu!

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu