Prhut

PRHUT

Prhut često predstavlja estetski problem, a zapravo se radi o prilično učestalom stanju vlasišta koje zahvaća čak 50% populacije. Nastaje kao posljedica prekomjernog uobičajenog ljuštenja stanica kože vlasišta bez vidljivih znakova upale.

Prhut se gotovo nikad ne javlja izvan područja vlasišta što je jedan od načina razlikovanja  od drugih stanja i kožnih oboljenja, no može biti znak neke druge kožne bolesti poput seboroičnog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, psorijaze ili ekcema kod atopijskog dermatitisa. Ako postoji prhut u čiji uzrok niste sigurni, valja se javiti na dermatološki pregled.

Simptomi koji se javljaju su sljedeći:

Ljuskice   -   Crvenilo   -   Svrbež   -   Suhe ili masne nakupine ljuskica

Nastanak se često povezuje s pojačanim rastom gljivice is skupine Malassezia kojoj pogoduju organske masti i ulja na koži vlasišta. Mikrorganizam razgrađuje sebum na nuspoprodukte koji tada iritiraju vlasište i uzrokuju pojavu mikroupala te osjećaja svrbeža.

Čimbenici koji mogu utjecati na pojavu prhuti:

·       Genetske predispozicije

·       Fizički ili emotivni stres

·       Klimatski uvjeti

·       Hormonalne promjene

·       Stil života i prehrambene navike

·       Poremećaj u mikrobiomu vlasišta

·       Pojačana altivnost žlijezda lojnica

·       Isušivanje vlasišta korištenjem neadekvatnih proizvoda

Iako prhut najčešće predstavlja samo estetski problem, ne tretirane prhuti mogu imati posljedice. Iritacije i svrbež potaknut će češanje koje može oštetiti folikule vlasi i projačati opadanje kose. Uz to, na oštećenim dijelovima kože može se razviti infekcija.

Na tržištu su dostupni brojni šamponi  podijeljeni u kategorije prema uzroku nastanka prhuti. Na primjer za suho vlasište, za osjetljivo vlasište, za masnu prhut, za seboroični dermatitis te psorijatične promjene na vlasištu. Svi imaju jednak cilj a to je otkloniti simptome bolesti poput svrbeža, smanjiti iritacije, hidrirati vlasište i produžiti mirnu fazu između pojačanog ljuskanja.

Preporuke za korištenje šampona protiv prhuti su u akutnoj fazi 2-3 puta tjedno tijekom 6-8 tjedana, a potom 1 tjedno kontinuirano. Prhut je kronično stanje vlasišta u kojem se faze pogoršanja i poboljšanja izmjenjuju te je stoga je preporuka nastaviti s rutinom.

Prhut

Vichy Dercos Šampon protiv prhuti za osjetljivo vlasište bez sulfata

17,99 €
loreal -30 za 3
40

Preporučuju dermatolozi

25

Pogodnost uz kupnju

Prhut

Eucerin DermoCapillaire šampon protiv prhuti 69654

19,57 €
rayno
40

Preporučuju dermatolozi

Prhut

Bioderma Node DS Intenzivni šampon protiv peruti

18,70 €
rayno
40

Preporučuju dermatolozi

Njega kose i vlasišta

Pharmaceris H Puri Special šampon protiv peruti

16,13 €
40

Preporučuju dermatolozi

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu