Svjetski dan psorijaze se obilježava svake godine i posvećen je ljudima koji pate od psorijaze i/ili psorijatičkog artritisa, kojih je u svijetu 125 milijuna. Ove godine se obilježava 10. put i to s temom: Izgradimo bolji svijet za ljude s psorijazom.

 

Psorijaza i psorijatički artritis imaju velik utjecaj na život i kvalitetu života oboljelih. Cilj obilježavanja Svjetskog dana psorijaze je educirati javnost o ovoj bolesti, ali i sve koji sudjeluju u brizi za oboljele te vlade i osobe koje donose odluke u zdravstvu kako bi im se osigurale bolje terapije i lijekovi.

 

Psorijaza pogađa gotovo 3% svjetske populacije i to i muškarce i žene, djecu i dojenčad. Mnogi od njih se suočavaju sa stalnom boli zbog kože koja puca i krvari. Neugodno im je jer im se koža stalno ljušti što je vidljivo i na odjeći i okolini. Bore se jer nemaju odgovarajući lijek niti tretman koji bi ih izliječio. Neki imaju i artritis koji im onemogućava svakodnevne zadatke. A ponekad ih i izbjegavaju u društvu jer okolina ne razumije ovu bolest. Unatoč svemu tome, društvo još uvijek ovu bolest smatra trivijalnom.

 

Psorijaza je česta, kronična, relapsirajuća, upalna bolest. Točan uzrok joj se ne zna, iako je povezana s imuno-sustavom i ima nasljednu predispoziciju. PSORIJAZA NIJE ZARAZNA! Kod ljudi s psorijazom, stanice kože prebrzo rastu, nakupljaju se u gornjim slojevima kože. Dok normalnoj stanici kože za proces rasta treba 28-30 dana, stanici kože s psorijazom je za to potrebno 7 dana i te stanice formiraju ljuskice na koži koje mogu pući i krvariti.  

 

Kako možete pomoći?

Organizirano je istraživanje u kojem se, između 17 ponuđenih „alata“ za poboljšanje života oboljelih od psorijaze treba izabrati one koje će IFPA (International Federation of Psoriasis Associations) najbolje iskoristiti za povećanje svjesnosti i edukacije o psorijazi. U istraživanju možete odabrati 5 alata ili predložiti svoj, a možete ga ispuniti ovdje:
https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=165109X4198

 

Pomozite da se poruka na Dan psorijaze proširi društvenim mrežama. Napravljena je Thunderclap kampanja koja svakome tko se upiše pomoću svog Facebook, Twitter i/ili Flickr računa omogućuje sudjelovanje i širenje poruke. Poruka Svjetskog dana psorijaze će svima koji sudjeluju biti automatski objavljenja na društvenoj mreži, u isto vrijeme u cijelom svijetu – u podne po CET na 29. 10. 2014.

Prijaviti se možete ovdje: http://thndr.it/1xWVXal

 

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu