Da bi svoju kožu održali lijepom i zdravom važno ju je njegovati izvana, ali i iznutra, jer je zdrava koža odraz unutarnjih zbivanja. Potrebno je da usvojimo zdrave životne navike i što više ih se pridržavamo. Dovoljan unos vode, vitamina i minerala u organizam važni su za održavanje mlade i zdrave kože.

Pčelinji proizvodi zbog svoga prirodnog sastava odlična su za zdravu kožu, ali možemo ih koristiti i kao sredstva za njegu kože.

MED

Med se smatra jednim od najstarijih prirodnih proizvoda za njegu kože. Prikladan je za njegu i zaštitu svih tipova uključujući i vrlo osjetljivu kožu. Zbog velikog udjela šećera i ostalih bioloških aktivnih tvari ima antimikrobno, protuupalno i regenerativno djelovanje, pa se preporuča kod raznih ozljeda kože. Prekrivanjem ozljeda, ogrebotina ili opeklina slojem meda sprječava se onečišćenje mikroorganizama iz okoliša, umiruju se upalni procesi i ubrzava zacjeljivanje. Med štiti kožu od neželjenih djelovanja okoliša i potiče obnovu tkiva, te što je za izgled jako važno – prevenira stvaranje ožiljaka. Budući da ublažava nadraženost, prikladan je za vrlo osjetljivu kožu kao i za njegu beba.

PČELINJI VOSAK

Pčelinji vosak je prirodni vosak koji izlučuju pčele radilice pomoću svojih voskovnih žlijezda kojeg zatim žvakanjem oblikuju i njime grade saće jedno do drugog. U slučaju da se raspored saća poremeti ili poruši na tom mjestu pčele odmah počinju raditi novo. Prirodna boja pčelinjeg voska je bijela no on u dodiru sa zrakom postaje žućkaste boje kakav nam je i poznat. Boja pčelinjeg voska ovisi o omjeru tvari u vosku – propolisa i peludi. Pčelinji vosak je u biti prirodna u potpunosti jestiva zdrava eko ambalaža za med. U kozmetici pčelinji vosak pomaže u ovlaživanju kože te joj daje puno hranjive zaštite, ima protuupalni učinak i najbolja je prirodna zaštita od utjecaja sunca, vjetra, hladnoće i drugih vremenskih čimbenika. Pčelinji vosak se dobro upija stvarajući na koži tanki zaštitni film, a ne začepljuje pore. Zaštitni film usporava proces dehidracije i starenja kože, a koža postaje meka, glatka i elastična.



MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica, te se koristi za hranjenje ličinaka u koloniji. Matična je mliječ bogat izvor vitamina, minerala, proteina i enzima. U kozmetici koži daje mladenački izgled i sve češće se koristi u modernoj kozmetičkoj industriji. Zahvaljujući sastavu bogatom aminokiselinama, vitaminima i mineralima, matična mliječ potiče proizvodnju kolagena, poboljšava tonus, umanjuje bore i pigmentacijske mrlje. Ona hrani, dubinski vlaži te uravnotežuje pH vrijednost kože dajući joj elastičnost, sjaj i baršunastu mekoću. Zbog svojeg antibakterijskog svojstva umanjuje akne, prištiće, posljedice ekcema i neurodermatitisa.



PROPOLIS

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljka stabla, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora. Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod te je time dokazano da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa, upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. Propolis se u kozmetici primjenjuje zbog antibakterijskog, protuupalnog i regenerativnog djelovanja. Njegovo snažno protuupalno djelovanje je, osim kod akutnih i kroničnih upala, izraženo i kod upala koje nisu izazvane infekcijama, npr. opeklina od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari. Propolis djeluje umirujuće, smanjujući crvenilo i oteklinu, ublažava bol, ubrzava zacjeljivanje, potiče obnovu oštećenog tkiva te sprječava nastanak ožiljaka. Propolis izrazito povoljno utječe na bolesti kože i vlasišta, poput alopecije, psorijaze, epidermofitoze, što se pripisuje njegovom antigljivičnom djelovanju.

 

Unatoč brojnim prednostima koje su im dokazane, pčelinji proizvodi bili su zanemarivani u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Od prije nekoliko godina čovjek postaje svjesniji prirode i sve više okreće korištenju prirodnih sastojaka za liječenje i njegu, pa tako i pčelinji proizvodi postaju nezaobilazan sastojak svake kozmetike.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu