Što trebamo znati o hiperpigmentacijama

Što su hiperpigmentacije?

Zbog pretjerane proizvodnje melanina, prirodnog pigmenta koji koži, kosi i očima daje boju, dolazi do tamnjenja i neujednačene pigmentacije na manjim područjima kože. Iako hiperpigmentacije mogu nastati na bilo kojem dijelu kože tijela, najčešće se pojavljuju na koži lica i ruku.

Koji su razlozi nastanka hiperpigmentacija?

Pretjerano izlaganje suncu, nakon izbijanja ekcema ili jakih upalnih akni. No. Podloga je uvijek ista; prekomjerna proizvodnja melanina.

Postoje 4 glavna tipa hiperpigmentacije:

Staračke pjege ili mrlje od sunca

Kad je koža izložena UV zraka dolazi do pojačanog stvaranja melanina koji joj je prirodna zaštita. Kad se melanin ravnomjerno rasporedi dobivamo ujednačen preplanuli ten, međutim, u većini slučajeva nakupljanje melanina je neravnomjerno. Nakon nekog vremena dolazi stvaranja mrlja. Ove mrlje uglavnom nastaju na području lica, dekoltea i ruku (područja koja su izloženija suncu). Ono što im je negativna strana jest, ukoliko se koža ne štiti, kod ponovnog izlaganju suncu mogu postati još tamnije i veće. Uz to, ove mrlje ostaju na koži i kad koža posvijetli. Možda se čine neumoljivima, ali nije ih nemoguće tretirati i posvijetliti.

Postupalne pigmentacije

Nastaju tijekom zacjeljivanja kože nakon nekog upalnog procesa (na primjer akne), ozlijede (stvaranje rane i ožiljka), ili nakon opekotina. Dolazi do stvaranja površinskog ožiljka koji ostaje dugo i nakon što koža na tom mjestu zacijeli. Ove hiperpigmentacije su sitnije i vrlo često nalaze se na licu, no mogu nastati i na leđima ili bilo kojem drugom dijelu tijela.

Melazma

Zbog hormonalnih promjena ili nakon korištenja nekih lijekova koji utječu na izmjenu hormonskog statusa može doći do stvaranja melazme. Ova promjena na koži često se naziva i „trudničkom maskom“ jer najčešće nastaje u trudnoći. Tamniji, plavo sivi dijelovi kože karakteristični su za melazmu. Ponekad mogu izblijediti nakon prestanka uzimanja terapije ili nakon poroda, no mogu se zadržati dugo. Melazma također može postati tamnija kod ponovnog nezaštićenog izlaganja suncu.

Pjegice

Nastanak pjegica genetski je uvjetovan. Nastaju u djetinjstvu i mogu izblijediti s godinama. Međutim, one također postaju tamnije i izraženije nakon izlaganju suncu. Iznimno su šarmantne i doista nema potrebe za tretiranjem osim ako za to postoji zdravstveno opravdan razlog.

Na koji se način hiperpigmentacije mogu spriječiti?

Korištenjem proizvoda s visokim SPF-om, SVAKI DAN. Da, i zimi. Čak i ako hiperpigmentacije već postoje na koži važno je koristiti SPF kako bi spriječili nastanak novih i širenje i tamnjenje postojećih.

Kako tretirati hiperpigmentacije?

Potražite sljedeće sastojke:

Glikolna kiselina

uklanja mrtve stanice kože, sivilo te nakupine melanina tako što potiče staničnu izmjenu (ljuštenje/piling odumrlih stanica i zamjena novih)

Retinol

utječe ma bržu obnovu stanica, koža postaje zaglađenija, ožiljci manje vidljivi i hiperpigmentacije smanjene. Važno ga je uvoditi postepeno jer može izazvati iritacije. Upravo radi toga mnogi proizvodi danas u svojim formulacijama sadrže obnavljajući i njegujući sastojak poput Vitamina E ili niacinamida

Vitamin C

antioksidans koji sudjeluje u sintezi kolagena, pomaže u posvjetljivanju i obnovi kože te sprječavanju nastanka novih mrlja.

Azelaična kiselina

inhibira ključni enzim uključen u sintezu pigmenta melanina i smanjuje vidljivost tamnih mrlja

Eucerin Anti-Pigment dvofazni tretman...

0 1 2 3 4 1 Recenzija/e 
50,80 €
eucerin
40

Preporučuju dermatolozi

25

Pogodnost uz kupnju

Bioderma Pigmentbio Night renewer

0 1 2 3 4 1 Recenzija/e 
29,80 €
40

Preporučuju dermatolozi

Bioderma Photoderm M tonirana krema...

25,36 €
Select variant
  • svijetla 25,36 €
  • zlatna 25,36 €
40

Preporučuju dermatolozi

Pontus Pharma Eptaderm Epta Spot...

33,05 €
40

Preporučuju dermatolozi

La Roche-Posay Anthelios Pigment...

0 1 2 3 4 2 Recenzija/e 
28,29 €
Select variant
  • Light 28,29 €
  • Medium 28,29 €
LRP Anthelios liec BP
40

Preporučuju dermatolozi

25

Pogodnost uz kupnju

Koji dodatci prehrani mogu pomoći?

Potražite proizvode sa sljedećim aktivnim sastojcima:

Vitamin C

sudjeluje u sintezi kolagena, pomaže u sprječavanju nastanka melanina

Vitamin B12

Ima ulogu u sintezi kolagena, potiče stvaranje i rast novih stanica. Nedostatak Vitamina B12 može biti uzrok nastanka hiperpigmentacija

Vitamin E

ima ulogu kod njege ožiljaka i u posvjetljivanju nakupina melanina

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu