Kada početi s uzimanjem prenatalnih vitamina?

Što su prenatalni vitamini?

Prenatalni vitamini su suplementi napravljeni za trudnice kako bi svom tijelu dale vitamine i minerale potrebne za zdravu trudnoću. Vaš liječnik može predložiti da ih uzimate kada počnete planirati trudnoću, kao i dok ste trudni.

Zdrava prehrana uvijek je mudra ideja - osobito tijekom trudnoće. Također je dobra ideja uzeti prenatalni vitamin koji će vam pomoći da pokrijete sve nutritivne praznine u vašoj prehrani.

Što tražiti u prenatalnim vitaminima

Prenatalni vitamini pomažu osigurati da dobijete hranjive tvari koje su vam potrebne za zdravu trudnoću.

Potražite prenatalne vitamine koji imaju:

Postoje mnoga ograničenja u pogledu vrsta lijekova i suplemenata koje možete uzimati tijekom trudnoće - ali prenatalni vitamini ne samo da su dopušteni, već se i snažno preporučuju.

Dobar prenatalni tretman može pomoći da vi i vaše dijete budete zdravi, osiguravajući da oboje dobivate sve hranjive tvari koje su vam potrebne da preživite tih 9  mjeseci trudnoće.

Međutim, ako su prenatalni vitamini za vas i bebu, zašto toliki zdravstveni radnici govore ženama da ih počnu uzimati prije trudnoće? Je li to sigurno učiniti? 

Kada početi s uzimanjem?

1. Kada odlučite pokušati zatrudnjeti

Spremni za osnivanje obitelji? Osim dobrog zakazivanja posjeta svom ginekologu, prestanka kontrole rađanja i nezdravog ponašanja poput pušenja, trebali biste početi uzimati prenatalne vitamine.

Nećete moći predvidjeti koliko će vam vremena trebati da zatrudnite – to bi mogli biti tjedni ili mjeseci – i nećete znati da ste uspjeli tek nekoliko tjedana nakon začeća. Prenatalni vitamini važan su dio njege prije začeća.

2.Čim saznate da ste trudni

Ako već ne uzimate prenatalne vitamine, trebali biste početi čim dobijete pozitivan znak trudnoće na tom testu.

Vaš ginekolog može na kraju predložiti određenu marku ili vam čak ponuditi recept kako bi vam olakšao život pun vitamina, ali ne morate čekati – svaki dan se računa kada ste u prvom tromjesečju (više o tome zašto u sekundu).

Zašto ih uzimati prije nego što ste uopće trudni?

Evo dogovora: trudnoća uzima puno od vas. Vaš slatki mali fetus zapravo je glavni trošak prirodnih resursa vašeg tijela, zbog čega provodite toliko vremena u tih 9 mjeseci osjećajući se mučnino, iscrpljeno, bolno, grčevito, neraspoloženo, plačljivo i zaboravno.

Vaša beba dobiva sve potrebne hranjive tvari izravno od vas, tako da joj tijekom trudnoće lako nedostaje važnih vitamina i minerala. Pobrinuti se da vaše tijelo ima ono što mu je potrebno da vas oboje nahrani mnogo je lakše ako počnete prije nego što se beba pojavi na slici.

Razmišljajte o tome kao o stvaranju rezerve: ako imate više nego dovoljno vitamina i hranjivih tvari koje su vam potrebne za napredovanje, onda si možete priuštiti da dijelite te vitamine i hranjive tvari sa svojom bebom dok raste.

Proizvod dodan u listu želja
Proizvod dodan za usporedbu